skip to Main Content

Fairbnb Co-op

Fairbnb Co-op, en ny italiensk platform, som ønsker at være et mere miljømæssigt bæredygtigt og socialt ansvarligt alternativ Airbnb. Platformen lanceres i juni 2019.

Ideen til Fairbnb Co-op opstod i 2016 da Sito Veracruz mødtes med en gruppe medborgerne i Amsterdam for at diskutere den påvirkning, som korttidsudlejning af ferieboliger havde på Amsterdam, og hvad hans by kunne gøre for at regulere udlejningen og mindske den skadelige indvirkning det har på byen.
Veracruz var en del af det civile initiativ Amsterdam Smart City, som blev oprettet for at sikre at Amsterdam fortsat kan have billige boliger og være tilgængelig for lokalbefolkningen efterhånden som byen vokser. Han er også byplanlægger, og har tidligere været med til at stifte City Makers, der er en social organisation, som fokuserede på at forbedre byer gennem socialt ansvarlige projekter.

I 2016 blev det hurtigt klart for gruppen at man ikke kunne regne med at regeringen ville gå ind og regulere korttidsudlejningen i en mere social og bæredygtig retning. Derfor besluttede gruppen at oprette deres egen platform. Platformen er etableret som et kooperativ, så intet enkelt selskab nogensinde kan erhverve det. Ideen er at platformen og virksomheden på sigt kan udvikle sig til multi-ejet kooperativ, så medarbejderne, værterne og lokalbefolkningen i enhver by, hvor den platformen opererer, kan blive medlemmer.

Helt enkelt er Fairbnb et forsøg på at mindske problemer omkring overtourisme samtidig med at platformen vil fremme turismens positive virkninger.

Og det er der stort behov for. F.eks. har korttidsudlejningsplatformen Airbnb nu 6 millioner lejemål i 81.000 byer verden over. I Amsterdam alene er der 20.000 Airbnb lejemål.

Korttidsleje gennem platforme som Airbnb er med til at øge gentrificering og boligomkostninger. Airbnb blev lanceret i 2008, og mange lokale myndigheder arbejder stadig med, hvordan man bedst kan håndtere den eksplosionen af stort set uregulerede ferieboliger, som Airbnb har forårsaget.
Enkelte byer som Amsterdam har sidenhen sat loft på, hvor mange dage man kan udleje sin bolig til turister om året. Det er for øjeblikket sat til maksimum 30 dage om året. Ligesom Amsterdam også har foreslået at nybyggede huse ikke kan udlejes som korttidslejemål. Det sker alt sammen for at bevare adgang til boliger til lokalbefolkningen og undgå ulovlig hotelvirksomhed.

Stifterne af Fairbnb fandt ud at lignende initiativ var i gang i byer som Barcelona og Valencia i Spanien og i Bologna og Venedi i Italien. Det var oplagt at samarbejde med disse initiativer om en fælles platform.
Stifterne bag Fairbnb Co-op var også enige om et sæt guidelines for platformen for at sikre den mod misbrug. Værter har har således kun lov til at have en bolig listet på platformen, ligesom platformen ikke samarbejder med professionelle operatører med flere enheder, heller ikke selv om de er lovlige i henhold til lokale lovgivning.

Det er samtidig meningen at de lokale udlejere, der er involveret i platformen skal kunne justere og etablere, lokale regler som matcher deres specielle behov.

Fairbnb Co-op donerer 50% af sine indtægter til støtte for lokalsamfundsprojekter, som de lokale værter selv kan vælge. Det kan f.eks. være til socialt boligbyggeri, fælleshaver og meget andet.
Det er hensigtin at Fairbnb Co-op skal være ”Glocal” altså agere både globalt og lokal. Det betyder at platformen skal have værter i mange lande samtidig med at den tager hensyn til hvert enkelt lokalsamfunds behov.

I Venedig f.eks. har beboere anmodet om, at værter skal være lokale beboere. Byen har haft problemer med udlændinge, der investerer i ferieboliger, hvilket betyder at indtægterne fra disse boliger rykker andre steder hen og ikke kommer den lokale økonomi til gavn.

Den lokale anmodning i Venedi er blevet til en generel regel  for alle byer involveret i Fairbnb Co-op.

Fairbnb Co-op platformen er allerede nu åben for, at man kan preregistre som vært.
Platformen håber at have mindst 20 værter i hvert fem europæiske lande, som man til at begynde med vil starte op i. Platformen håber at kunne starte i USA inden årets udgang.

På nuværende tidspunkt har Fairbnb  Co-op ingen eksterne investore. Platformens stiftere har finansieret opstarten for egne midler samt gennem en crowdfundingkampagne.

Læs mere om Fairbnb Co-op og registrer dig evt. som vært på: fairbnb.coop

Kilde: Yes! Magazine

 

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top