skip to Main Content

Vanguard Laundry Services

Vanguard Laundry Services er et australsk socialøkonomisk vaskeri, som ansætter mennesker, der har oplevet psykisk sygdom og langtidsledighed og giver dem mulighed for sidenhen at komme videre ud på arbejdsmarkedet.

Australske Vanguard Laundry ligner på overfladen et almindeligt kommercielt vaskeri, men virksomheden, har siden starten i januar 2017 vist, at den med stor succes kan hjælpe psykisk sårbare og langtidsledige i arbejde og forbedre deres livskvalitet.

Ifølge direktør Luke Terry er 32 ud af de 48 ansatte på Vanguard psykisk sårbare,
og forskning fra Swinburne University har vist disse ansatte efter et år er meget mindre tilbøjelige til at være afhængige af velfærdsydelser. En fjerdedel er blevet helt uafhængige af velfærdsydelser. Samtidig har de været mindre tilbøjelige til at besøge hospitalet og frem for alt har 80 procent af de psykisk sårbare ansatte sagt at de simpelthen har følte sig bedre tilpas.

Den australske regering skal bruge 6 milliarder dollars over de næste 3 år for at få folk tilbage i arbejde.
Den beregnede Succesraten er at 3% af de 700.000 arbejdsløse vil komme i arbejde. Men kun 29% af de mennesker vil være kommet succesfuldt i arbejde. Det vil sige at de stadig vil være i arbejde efter 52 uger og derover.

På Vanguard Laundry og hos andre socialøkonomiske virksomheder med fokus på psykisk sårbare mennesker er, der succesrater på 90%. Det betyder at de mennesker Vanguard Laundry ansætter og oplærer enten fortsat er i arbejde i virksomheden eller at Vanguard har bragt dem videre i jobs i andre virksomheder.

Ifølge Luke Terry er Vanguard resultatet af et partnerskab mellem Toowoomba Clubhouse, en organisation der støtter voksne med psykisk sygdom og St Vincent’s Private Hospital.
Realiseringen af Vaskeriet blev gjort mulig, da St Vincent tilbød sit klubhuset på en langsigtet ni års kontrakt til gengæld for opførelse af vaske anlægget.

Ideen til Vanguard fik Terry da han var administrerende direktør i Toowoomba Clubhouse. Når han talte med de psykisk sårbare mennesker om stedets serviceydelser, ville de fleste ofte sige til ham ” vi vil have det, du har, vi vil have en partner og vi ønsker et job “.
Terry kunne ikke hjælpe med en partner, men han interesserede sig meget for socialøkonomisk virksomhed, og kunne oprette virksomheder, der kunne fungerer som den første arbejdsgiver og dermed hjælpe i forhold til stigmatiseringen omkring at ansætte personer med psykisk sygdom.

Terry havde arbejdet med social indkøb, og gik derfor til sine lokale myndigheder og bad om at få en kontrakt på hvilken som helst service, som han og Toowoomba så kunne bygge en virksomhed op omkring. En virksomhed hvor Toowoomba kunne anvende deres erfaringer med at arbejde med den psykisk sårbare målgruppe og bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.

Terry og Toowoomba fik en kontrakt på 3 millioner dollars om året for at drive 15 affaldsstationer, og oprettede dermed Ability Enterprises.
Virksomheden beskæftiger nu 50 mennesker, meget succesfuldt.

Efterfølgende bad Terry og Toowoomba en kontrakt på noget andet, hvorefter St Vincent’s Hospital foreslog deres vaskeri? Pga. lukning af det lokale vaskeri stod Hospitalet til at skulle sende alt sit vasketøj helt til Brisbane, fordi der ikke så ikke ville være noget vaskeri der kunne håndtere hospitalsvasketøj i Toowoomba. Det blev starten til Vanguard.

Vanguard Laundry Services blev etableret med mere end 6 millioner dollars i finansiering, finansiering og støtte fra virksomhedssponsorer, herunder Westpac, Westpac Foundation, Paul Ramsay Foundation, AMP og Ian Potter Foundation.
Den føderale regering forpligtede sig også til at yde 1 million dollars til støtte til den nye vaskeservice.

I starten havde vaskeriet kun en kunde men i dag er det tal stedet til 90 faste virksomheds kunder, og tallet stiger løbende.

Vanguard Laundry fungerer ikke bare en virksomhed, der ansætter udsatte men også som Et karriereudviklingscenter, hvor udsatte kan arbejde få støtte til karriere udvikling og planlægning, støtte til at komme videre til ansættelse i andre virksomheder som Vanguard samarbejder med. Herudover tilbyder virksomheden adgang til videregående uddannelse og nationalt anerkendte kvalifikationer.

Ifølge Luke Terry har Vanguard vist, at virksomheden kan opnå samme succes som andre mainstream programmer for mennesker med mentale sundhedsproblematikker, og så endda gøre det lidt bedre, da virksomheden samtidig får vasket for 2 millioner dollars beskidte håndklæder og sengetøj. Og han ser positive muligheder i at starte flere virksomheder som Vanguard for at hjælpe flere australske udsatte i arbejde.

Se video om Vanguard Laundry Services her

Læs mere om Vanguard Laundry Services på: www.vanguardlaundryservices.com.au

Kilde: Probono Australia og Vanguard Laundry Services www.vanguardlaundryservices.com.au

Photos: Vanguard Laundry Services´webpage

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top