skip to Main Content

Basic Income

”Basic Income: A Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy” er en ny bog om borgerløn af Philippe Van Parijs og Yannick Vanderborght.

Det kan måske lyde som en vanvittigt ide at betale folk en indkomst, uanset om de arbejder eller søger arbejde. Men ideen om at give en ubetinget grundindkomst (borgerløn) til hver enkelt, rig eller fattig, aktiv eller inaktiv, er blevet forfulgt af sådanne store tænkere som Thomas Paine, John Stuart Mill og John Kenneth Galbraith.

I lang tid er ideen næppe blevet bemærket og er heller ikke blevet taget alvorligt. Men i dag hvor den traditionelle velfærdsstat er under pres, er ideen om borgerløn blevet et af de mest debatterede socialpolitiske forslag i verden.

Forfatterne til bogen Philippe Van Paris og Yannick Vanderborght præsenterer et af de hidtil mest omfattende forsvar af den radikale idé om borgerløn og ser den som vores mest realistiske håb om at løse økonomisk usikkerhed og social udstødelse i det 21. århundrede.
Forfatterne kombinerer filosofi, politik og økonomi og sammenligner ideen om en grundlæggende indkomst med rivaliserende ideer i fortid og nutid der har haft til hensigt at beskytte mennesker mod fattigdom og arbejdsløshed. De redegør også for, hvordan en sådan tilsyneladende uhensigtsmæssig ide kan være levedygtig økonomisk og opnåelig politisk.
Endelig overvejer de også borgerløns relevans i en stadig mere globaliseret økonomi.
Forfatterne har foreslået at den månedlige borgerløn skal være 1.163 dollars, hvilket svarer til 7.739 danske kroner.

I en tid med stigende ulighed og delt politik, hvor gamle svar på vedvarende sociale problemer ikke længere indgyder tillid, så giver ideen om borgerløn nye grunde til at håbe, at vi har mulighed for at opnå et frit samfund og en sund økonomi.

Fakta:
Titel: Basic Income: A Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy
Forfattere: Philippe Van Parijs, Yannick Vanderborght
Forlag: Harvard University Press
Udgivelsesdato: marts 2017
Bogen er på 384 sider og han købes på Harward University Press her

Læs anmeldelse af bogen i Stanford Social Innovation Review her

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top