skip to Main Content

Speaksee: Brobygning gennem teknologi og empati

Den socialøkonomiske virksomhed Speaksee, grundlagt af den hollandske iværksætter Jari Hazelebach, har sin rødder i en dyb personlig motivation. Jari, der selv har vokset op med døve forældre, forstod på første hånd udfordringerne ved kommunikation for personer med hørenedsættelse. Denne personlige erfaring drev ham til at grundlægge Speaksee i 2017 med det formål at forbedre livet for døve og personer med hørenedsættelse ved at udvikle innovative kommunikationsløsninger.
I Holland alene er der 500.000 mennesker med døvhed eller så stor høre nedsættelse, som har svært ved at deltage i samtaler med flere mennesker. På verdensplan er der tale om over 100 millioner mennesker.
Speaksee´s unikke teknologi, der bl.a. er udviklet ved brug a f AI, gør det muligt for døve personer at følge samtaler på forskellige sprog i realtid ved hjælp af en bærbar mikrofon og en smartphone-app. Speaksee´s produkt består af 4 bærbare mikrofoner, som kan gives til de forskellige deltagere i samtalen. Når de forskellige deltagere med en mikrofon taler bliver deres tale transskriberet til tekst med forskellige farve, så den døve på telefon, tablet eller computer kan følge samtalen, og se hvem der taler. Teknologien sørger for at filtrere baggrundsstøj fra.

Jari Hazelebach har været en kraftfuld fortaler for inklusion og lighed. Ved at udnytte sin tekniske ekspertise og personlige indsigt har Jari skabt et værktøj, der ikke kun oversætter sprog, men også skaber broer mellem mennesker og kulturer.

Speaksees impact er dybtgående. Ved at muliggøre realtidsundertekstning har virksomheden revolutioneret måden, hvorpå døve og personer med hørenedsættelse deltager i samtaler, møder og sociale interaktioner.
Teknologien bidrager ikke kun til at øget tilgængeligheden til information, men medvirker også til at fremme forståelse og respekt mellem mennesker på tværs af hørende og ikke-hørende.

Gennem Speaksees vision og Jari Hazelebachs engagement har virksomheden ikke kun skabt en succesfuld forretning den er et eksempel på, hvordan en personlig passion og en dyb forståelse for samfundets behov kan transformeres til en banebrydende social indsats, der gør en markant positiv forskel for mange mennesker med døvhed eller hørenedsættelse.

Speaksee kan på nuværende tidspunkt oversætte til over 40 sprog. Hvilket, udover at døve med 40 forskellige sprog kan få glæde af appen, også betyder at døve med to forskellige sprog, os som normalt ikke ville forstå hinanden, kan føre en samtale med hinanden ved at bruge teknologien.
Konceptet og appen udvikles løbende. Således er der netop tilføjet mulighed for at anvende appen med bluetooth, så døve ikke er afhængige af at skulle koble på en lokalt WiFi net for at anvende teknologien.

Ud over microfonsættet tilbyder Speaksee et meget interessant produkt nemlig Speaksee´s AutoCaption, der giver mulighed for at producere live undertekster under online konferenceopkald med kolleger, venner eller slægtninge på alle Windows OS-enhed. En teknologi der giver døve yderligere adgang til den digitale online kommunikation, som efterhånden er en naturlig del af de mange menneskers hverdag. MacOS er endnu ikke understøttet.

Speaksee er også meget velegnet til at blive brugt til store arrangementer og konferencer, som det nyligt afholdte Social Enterprise World Forrum i Amsterdam (oktober 2023). Her blev Speaksee brugt til at levere direkte billedtekster og oversættelser under alle sessioner og workshops. Man kan finde mere information om at anvende Speaksee til events her.

Speaksee har allerede hjulpet 1000 døve i Holland med at ”blive del af samtalen”, men planlægger at hjælpe mange flere døve og høre-hæmmede verden over.

Yderligere information
Speaksee distribueres i Danmark af Tonax. Interesserede kan kontakte Tonax for at få mere at vide om refusionsmuligheder fra det offentlige.
Læs mere om Speaksee på: https://speak-see.com
Se kort introduktions video om Speaksee her

Back To Top