skip to Main Content

Sero – frysetøret frugt hindre madspild og skaber indkomst

Sero er en socialøkonomiske virksomhed i Colombia, der er specialiseret i fryse- og lufttørring af kasserede frugter og grøntsager. Virksomheden er udnævnt til at være en af de 25 mest innovative SMV’er i Colombia pga. sin indsats mod madspild og for a skabe indkomst til smålandbrug i Colombia.

Madspild er en global udfordring.
Den store udfordring ift. vores fødevaresystem er at på verdensplan udgør madspild 35% af al fødevareproduktion. 40% heraf sker i produktionsstadiet. Det skyldes delvist, at markedet kategoriserer produkter i niveau 1,2 og 3 (også kaldet tiers) afhængigt af størrelse, form og farve. Kunder køber for det meste tier 1. Det betyder at tier 2 og 3 produkter kasseres af producenten eller må sælges til under kostpriser. For et velkørende lille landbrug udgør tier 1 og 2 produkterne 20-40% af den samlede produktion.
Dette spild er både skyld tabt indkomst for små og mellemstore producenter og i en miljørisiko.


Sero´s to i en løsning

Sero løsning på problemet er at henter kasserede tier 2 og 3 frugter fra lokale små og mellemstore producenter.
I stedet for at en del af deres produktion skal gå til spilde, betyder Sero´s løsning, at producenterne pludselig har en varer som de kan sælge og få indkomst på.
Frugter frysetørres og sælges til andre virksomheder i frugtindustrien, der så anvender dem som ingredienser i deres fødevareproduktion eller videresælger dem på internationale markeder.
Sero producerer både ingredienser til fødevareindustrien og færdigpakkede produkter til detailkunder over hele verden.
Sero´s frysetørringsproces er 100% naturlig, der bliver ikke anvendt kunstige ingredienser, sukker, smagsstoffer, farve eller konserveringsmidler. Metoden sørger også for at bevare frugter og grøntsager i oprindelige størrelse, form og udseende.

Sero´s Impact
Med sit fokus på at mindske madspild og at opmuntre til sunde spisevaner, (verdensmål nr. 2 og nr. 12) redder virksomheden hver måned 75 tons rå frugt, som ellers ville være gået til spilde samtidig med at de hjælper lokale landmænd med at få en indkomst ved at sælge frugt de ellers ville smide ud.

Sero teknisk tilbyder i øvrigt uddannelse i at betjene frysetørremaskiner, og virksomheden er i øjeblikket ved at udvider deres brug af vedvarende energi med Greendipity.

Sero er del af Yunus Business og har herigennem fået hjælp til at udvikle virksomheden.

Læs mere om Sero på: www.serocolombia.com/en/

Se kort præsentationsvideo af Sero her

Back To Top