skip to Main Content

Change Please – engelsk socialøkonomisk virksomhed i eksplosiv udvikling

Change Please, startede i 2015 i London med at give hjemløse mulighed for at drive deres egen kaffevogn. Sidenhen har virksomheden været i en rivende udvikling. Change Please´s kaffe fås nu i Virgin Atlantic´s fly, virksomheder er begyndt at sælge Englands eneste CO2 neutrale toiletpapir og har senest købt en større kaffebarkæde alt sammen for at hjælpe hjemløse.

Kerneaktiviteten i Change Please er at oplære hjemløse i at være professionelle kaffebryggere (baristaer) og på den måde forhåbentlig få en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet.
Hjemløse starter som praktikanter på Change Please´s Specialty Coffee Association uddannelsescenter, hvor de om alle aspekter af kaffefremstilling, lige fra grønne bønner og stegning til at lave ”latte -kunst” og kundeservice. Målet er at udstyre dem med de færdigheder og erfaring, så de kan starte en ny karriere og få et sikkert sted at bo.
Udover at give de hjemløse arbejdsmæssige kompetencer bliver der også fokuseret på de hjemløses bredere behov. Med en sikker indkomst kan man f.eks. begynde at hjælpe med at forbedre levevilkårene, hjælpe med eventuelle terapibehov. Change Please hjælper også med nogen af de praktiske administrative udfordringer som de hjemløse kommer ud for og forbindelse med at vende tilbage til arbejdet og styre deres økonomi.
Ud over at sælge kaffe fra fra sine kaffevogne, har Change Please også produceret egne kaffeblandinger, som sælges i bl.a. Sainsbury’s 375 butikker over hele England og i Change Please´s egen webshop, hvor man også kan købe indkøbsnet og T-shirts. Som tidligere nævnt, har man de seneste år kunne købe kaffen fra Change Please i Virgin Alantic´s fly og arbejder i øjeblikket på, at sælge kaffen andre steder uden for England.

100% af Det overskud som Change Please får ind går til at give mennesker, der oplever hjemløshed, et levende lønjob, bolig, uddannelse, muligheder fremover – og i det hele taget en god start på et nyt og bedre liv.

Serious Tissues – nyt initiativ
I 2020 udvidede Change Please sine aktiviteter med et nyt initiativ – Serious Tissues.
Serious Tissues er et toiletpapir mærke af 100% genbrugspapir, der er CO2 neutral, og som sælges for at hjælpe frontmedarbejdere i NHS (Englands nationale sundhedsvæsen). Brandet og den visuelle identitet er udviklet af det uafhængige kreative bureau, Above+Beyond.
Den oprindelige hensigt med initiativet var at at fokusere på at tackle klimaforandringer gennem en forpligtelse til at plante træer over hele verden. Men Corona har givet et mere øjeblikkeligt behov. Så ​​Serious Tissues initiativet har i stedet valgt at hver en krone initiativet får skal gå til at hjælpe patienter og frivillige, fordi de håndterer denne krise på alle andres vegne.
100% af overskuddet fra Serious Tissues vil således gå til initiativet NHS Charities Together COVID-19 Urgent Appeal. initiativet koordineres af NHS Charities Together, der er en paraplyorganisationen for 170 af NHS velgørende initiativer over hele England. Pengene vil blive brugt, hvor de er mest nødvendige og distribueret af lokale NHS -velgørende organisationer. De skal sørge for at levere “velværepakker”, der skal hjælpe NHS personalet gennem de krævende lange vagter, som de har i forbindelse med at de forsøger at bekæmpe sygdommen, ligesom de skal hjælpe med udgifter til rejse, parkering og indkvartering for personale og frivillige, eventuelle uventede udgifter og krav, der vil opstå i den nærmeste måneder. Endelig skal pengene også gå til at støtte genopretningen af ​​NHS -personale og frivillige efter pandemien.
For at gøre brandet CO2 neutralt planter Serious, et træ for hver rulle toiletpappapir der sælges. Serisus Tissues arbejder sammen med lokalsamfund i en række lande og er med til at skabe beskæftigelse til mennesker, der har brug for det. I øjeblikket plantes træerne i Storbritannien, Nepal, Indonesien, Madagaskar, Mozambique, Kenya, Etiopien, Haiti, Colombia og Mellemamerika. De plantede træer er oprindelige træsorter, der er hjemmehørende i de regioner, de er plantet i.
Udover toiletpapir har Serious-brandet også et sæbeprodukt –Serious Soap. Serious Soap er et initiativ, som skal bekæmpe plasticforurening i havene, og for hver sæbebar der sælges fjernes 3 kilo plast fra havene.

Køb af kaffebarkæde
For at øge sin impact yderligere har Change Please netop opkøbt AMT Coffee, der er kaffebarkæde med 55 kaffebarer. Det sker som del af en strategi, der skal skabe flere socialøkonomiske virksomheder.
Det er en del af købsaftalen at Change Please beholder de 370 ansatte som AMT Coffee har i dag.
De 55 kaffebarer ligger bl.a. placeret i forbindelse med lufthavne, togstationer og hospitaler.
Købet er finansieret af Change Please selv samt med lån og fondsdonationer fra Social Investment Business og Comic Relief. Change Please har i forbindelse med købet overtaget en gæld på 5 millioner pund (44 millioner kr.) som AMT Coffee primært har skyldt i husleje. I følge Camal Ezel, leder af Change Please vil AMT kaffebarerne blive drevet som en seperat virksomhed ejet af Change Please og overskuddet fra virksomheden skal doneres til Change Please. (Eller mere præcist til Change Please´s community interest company).

Change Please over grænser
Change Please udvider ikke bare i England. I november 2020 blev Change Please Australia lanceret i Perth i det vestlige Australien i samarbejde med den australske organisation Five Senses. De gode resultater som Change Please har haft i England med at bringe hjemløse i arbejde som kaffe baristas, kan nu forhåbentlig overføres til det vestlige Australien. Her er der er for øjeblikket ca 9.000 hjemløse, så der er brug for løsninger, som den Chang Please kan levere.

Læs mere om Change Please på: https://changeplease.org
Se YouTube video om Change Please her

I Danmark arbejder den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Karma efter samme ide om at hjælpe hjemløse ved at sælge  økologisk kaffe to-go ved mobilt gadesalg, fra events og arrangementer eller direkte fra virksomhedens webshop. Foreløbig er Kaffe Karma primært aktiv i Københavns området.

Kilder: Pioneers Post og Big Issue

 

Back To Top