skip to Main Content

Bali-Bali – dansk social iværksætter skaber jobs til Corona-trængte balinesere

Nogle gange er det ikke nok at ønske at noget er anderledes . Nogle gange er man nødt til at handle og gøre noget ved det.  Det gjorde danske Silke, der pt. er bosat på Bali, da hun så hvordan COVID-19 kastede rigtig mange ud i en meget vanskelig situation.

Hun fandt ikke bare en kreativ måde at gøre noget ved det på. Hun har også skabt en anderledes virksomhed, som kan gøre en forskel. Det fortæller hun om i dette interview.

Silke Bock er 38 år gammel og uddannet journalist. Hun har de seneste to år boet på Bali med sin mand og tre børn og stiftet Bali-Bali, der sælger håndlavet interiør.

Hvordan har du fået ideen til din virksomhed/dit projekt?
Da covid ramte i marts, var det som at se en ø blive støvsuget for mennesker og penge på en uge. På Bali er op mod 80 % af økonomien afhængig af turisme, så pandemien ramte meget hårdt, meget hurtigt. Omkring os stod mange pludselig i en meget svær situation. En venindes svigermor blev sendt hjem fra hospitalet med en pakke panodil og en brækket hofte, fordi ingen havde råd til operationen. Forældre havde ikke råd til at betale internet, så børnene kunne følge online-undervisningen, folk blev fyret i hobetal. Så da jeg en aften talte med min mand om, hvad vi kunne gøre for at hjælpe, bad han mig tænke over, hvad Bali har af ressourcer og evner, som kan bruges på et dansk marked. Her på øen er de fantastiske møbelhåndværkere, og sådan begyndte idéen om at producere håndlavet interiør, som sætter folk i arbejde her og bliver solgt i Danmark.

Hvad har inspireret dig?
Det er desværre ikke første gang, turisterne forsvinder fra Bali. Det skete også efter terrorister bombede syd på øen, og efter en vulkan gik i udbrud. Så for mig var det vigtigt at gå ind i noget, som kunne give beskæftigelse uden for turismesektoren og måske endnu bedre: Med tiden flytte nogle folk over i andre erhverv.

Hvad laver virksomheden – og hvilket produkt er du mest stolt af?
Bali-Bali laver håndlavet interiør, og da jeg er journalist og ikke møbeldesigner, måtte jeg gribe det an på min egen måde. Jeg tog min scooter og drønede rundt på øen i ugevis. Hver gang jeg så et møbelværksted, stoppede jeg op og talte med dem om, hvordan de arbejder og fortalte lidt om, hvad der er på siderne, hvis man åbner et dansk boligmagasin. Jeg lagde mig ret hurtigt fast på, at de to første produkter skulle være en skammel og en bakke, og så sendte jeg hundredvis af fotos til venner og bekendte i Danmark med forstand på design, mens jeg lavede prototyper på værkstederne for at få feedback. Nogle havde en god idé til et låg, andre til materialer og sådan arbejdede vi ud fra summen af de bedste idéer.

Et af de produkter man kan købe fra Bali-Bali er denne håndflettede hundekurv


Hvad er du mest stolt af i det du laver, og hvad er det vigtigste for dig og hvad driver dig?

Jeg tror, at alle mennesker gerne vil føle, at der er brug for dem. Jeg kunne godt have lavet en indsamling i stedet for at sætte Bali-Bali op, men for mig er beskæftigelse en bedre måde at hjælpe på. Så jeg er stolt af, at vi har udviklet nogle håndlavede produkter, som sætter folk i arbejde her på øen – og at de produkter rent faktisk sælger godt i Danmark.

Hvad er virksomhedens impact, hvor mange mennesker er involveret, og hvor meget er der produceret?
I løbet af de første tre måneder har vi solgt omkring 400 bakker og 300 skamler. Fra jeg første gang postede på de sociale medier, gik det stærkt, men det var en fornøjelse at se, at værkstederne kunne følge med uden at gå på kompromis med kvaliteten. På værkstederne måtte de i foråret fyre en del håndværkere, men nu har de kunnet ansætte igen. Det er dog ikke kun håndværkerne, som har glæde af bestillingerne. Der er jo også den lokale fragtmand, der emballerer, dem som producerer materialerne og fragter dem – og kvinden i det lille cafeteria på værkstedet, som nu skal mætte flere munde for at nævne nogle.

Hvad er dine mål og planer for fremtiden?
Næste skridt er at tilknytte en af Danmarks bedste møbeldesignere og få lavet en decideret kollektion til Bali-Bali. Det vil ikke bare flytte Bali-Bali markant men også gøre, at for eksempel kommuner og virksomheder kan efterspørge et bestemt produkt enten til deres indretning eller for eksempel som julegaver, som så kan designes og sættes i produktion.

Ser du dig selv som social iværksætter? Og hvad du hørt om social iværksætteri inden du begyndte med dit projekt?
Jeg tumlede på mange måder sidelæns ind i Bali-Bali, da jeg er journalist og ikke havde forestillet mig at jeg skulle ende som møbelproducent på Bali. Men jeg har tidligere været med til at stifte netmediet Zetland, så jeg har prøvet at være med til at stampe noget op fra nul før. Denne her gang befinder jeg mig så et sted, hvor omstændighederne i høj grad skubbede på, da der var et problem som skulle løses, fordi så utrolig mange pludselig mistede deres arbejde.

Hvilken udfordringer ser du som social iværksætter?
Mens det udefra godt kan ligne, at tingene i en iværksættervirksomhed sker i logisk rækkefølge, så føles det tit som komplet kaos indefra. For mig er det som at asfaltere, mens jeg går i ét stort rod af idéer, satsninger, fejl, frustrationer og små sejre. Det kan være slidsomt at navigere i, men det er også sjovt og lærerigt.

Denne håndlavede serveringsbakke i træ og rattan Fra Bali-Bali giver dig rigtig mange muligheder i din indretning.

Hvad er den største fordel og glæde ved at være iværksætter?
En klog kvinde sagde engang, at hun drømte om frihed som iværksætter og fik det modsatte. Det kan jeg virkelig genkende. Jeg tænker tit på, at det, jeg troede ville være de største glæder og bekymringer ofte viser sig at være nogle helt andre end forventet. Da jeg i sin tid sagde mit gode, velbetalte job op, handlede en af mine drømme også om frihed. Men det viste sig paradoksalt nok, at friheden som iværksætter på mange måder er langt mere forpligtende. Mit soveværelse er lige nu proppet med bakker, skamler, stole, hundekurve, kattekurve, spejle og tørklæder, som jeg har betalt for, men som jeg ikke har solgt endnu. Nye folk er blevet ansat på værkstederne, og jeg er ved at lave en aftale med en fabelagtig designer, som kaster sit gode navn ind i Bali-Bali. Alt det er jo det modsatte af frihed. Det er én stor forpligtigelse, men det er samtidig også både givende og meningsfuldt.

Har du nogle gode råd til andre sociale iværksættere, der vil starte noget op?
Spørg folk til råds og kast dig ud i det. For du kan ikke sikre dig succes ved at lægge detaljerede planer og følge dem slavisk. Noget, du troede ville virke, virker ikke. Andet skyder pludselig frem og har potentiale, og lige dér handler det om at kunne flytte fokus.

Du kan læse mere om Silke og hendes arbejde på: http://bali-bali.dk
Her kan du også stadig kan bestille håndlavede produkter fra Bali samtidig med at du hjælper en udsat målgruppe i arbejde.

Foto: Karen Haacke Spies

Tak til: Line Harriet for ide og interviewspørgsmål

 

Back To Top