skip to Main Content

Bee-Rent

Den tyske sociale entreprenør Dieter Schimanski har startet virksomheden Bee-Rent for at bevare bier og sikre biavlerprofessionen – og han har succes med sin forretningsmodel.

I løbet af de seneste år har man kunne observere et fald I biodiversiteten, og ikke mindst bi populationen. Det påvirker ikke kun balancen i diverse økosystem, men også biavlsprofessionen. Tyske Dieter Schimanski har udviklet en forretningsmodel, hvor han både kan bevare biavlerprofession og beskytte bierne. Hos Bee-Rent kan virksomheder lease bistader, og få dem passet af professionelle. Virksomheden er sådan en succes, at den har vundet Social Entrepreneurship prize 2019 fra KfW, der er en offentlig tysk udviklingsbank.

Virksomheder kan leje en eller flere bistader fra Dieter Schimanski i en periode på minimum to år, for 1500 kroner om måneden. Bistader bliver herefter personligt afleveret af direktøren, til et sted valgt af virksomheden. Bee-Rent bistader kan nu findes stedet som, hospitalsgrunde, skolegårde og Radio Bremens tag samt hos den tyske udviklings bank KfW i Köln. 10-15 gange om året kommer en biavler fra regionen og holder bistaderne ved lige. Den første honning udvindes efter et år, og hver bikoloni producerer 20-30 kilo.

Det der gør konceptet specielt er, at virksomheder selv må beholde den honningen fra deres koloni. De herefter selv vælge et glas til opbevaring af honningen, og de kan få en Bee-Rent label til glasset efter eget design.
I modsætning til normale biavlere er formålet, ikke at maksimere honningproduktionen, men derimod at sørge for at bipopulationen af bier vokser. For biavlerne er det nu muligt at forsætte deres levevej, da Bee-Rent tilbyder virksomhedens koncept som en franchise, og indtil videre har 25 biavlere i hele Tyskland taget i mod denne mulighed.

Ved produktion af 100 kg honning tjener biavlere normalt 350 euro pr. år pr. bi-koloni gennem en gros salg. Hos Bee-Rent er de ansvarlige for at passe en koloni med bier i tre år og levere bitavler til virksomheden, som honningen kan produceres i. Inden for den 3 årige periode modtager de et beløb på næsten 1.524 euro, hvilket er væsentligt mere end hvad de ville tjene til engrossalget af honningen. Biavlere kan regne med dette som et stabilt indkomstgrundlag, der ikke er afhængig af udsving. Dette er også grunden til, at Dieter Schimanski mener, at hans start-up får nemt ved at overtale biavlere til at deltage i konceptet.

Bee-Rent planlægger at gå internationalt med konceptet og har allerede sin første distributionspartner i Luxembourg ligesom virksomheden har forespørgsler fra Frankrig, Østrig og Holland.

Virksomheden planlægger også at tilbyde insekthoteller. Ifølge Schimanski er det også vigtigt at beskytte andre insekter og tilbyde dem et levested, der ellers næsten er forsvundet.

Selv om Bee-Rent startede småt producerer virksomheden i dag mere end 80.000 glas honning om året.

Man kan læse mere om virksomheden i denne artikel på engelsk: Klik her!
Hvis man vil vide mere og er stærk til tysk, kan besøge Bee-Rents egen hjemmeside: www.bee-rent.de
Se også video om Bee-Rent her

 

Back To Top