skip to Main Content

Siam Organic

Siam Organic er en socialøkonomisk virksomhed, der arbejder for at afhjælpe fattigdom blandt landmænd i Thailand ved at tilbyde sunde og innovative delikatesse produkter, herunder økologisk Jasberry-ris til globale forbrugere.

Virksomheden arbejder sammen med landmænd fra den nordøstlige del af Thailand for at reducere produktionsomkostningerne, øge udbyttet og garantere en god købspris, hvilket er med til at gøre risdyrkning til en økonomisk rentabel beskæftigelse for de lokale landmænd.

Ideen til Siam Organic fik stifterne Peetachai Dejkraisak og Pornthida Wongphatharakul populært kaldet Neil og Palmmy var MBA-studerende i 2011. Her fandt de ud af at thailandske landmænd var blandt de fattigste i verden og kun tjente 0,40 dollar om dagen som følge af dårligt udbytte, stigende omkostninger og ineffektive landbrugssystemer.
Det problem påvirker 17 millioner landmænd alene i Thailand, og det bliver værre, fordi landmænds gæld er tredoblet i det sidste årti, hvilket har resulteret i en lang række sociale problemer.

For at skabe en bæredygtig, skalerbar og stabil løsning på problemet, grundlagde de Siam Organic, der er en socialøkonomisk virksomhed, som løser problemet omkring bøndernes fattigdom gennem innovative økologiske produkter med global appel, til at begynde med den såkaldte Jasberry ris.
Der er tale om en ny GMO-fri rissort, der er skabt gennem årtier med naturlig krydsning. Risen er mørk i farven, og dets høje antioxidantniveauer gør at den naturligt hører til i kategorien “superfood” – og ud over det skulle den være meget delikat!
Siam Organic begynder med kun 25 landmænd i det første år, og arbejder nu med over 2.500 landmænd, som virksomheden hjælper ud af fattigdom, et korn ad gangen.

Forretningsmodellen omfatter levering af rene økologiske risfrø til landmændene, organisk gødning og hjælp til dyrkningen, oplæring af bønder i økologisk landbrug, udveksling af best practices blandt landmændene, mikrofinansiering og en garanteret afsætning da Siam Organic køber alle bøndernes produkter. Dog kræver Siam Organic, at landmændene i deres netværk beholder mindst 25% af deres høst til deres egent husholdningsforbrug, og garanterer så køb af resten.

Efter en lang vækstsæson høster vores landmændene deres marker udelukkende med håndkraft. Processen sikrer at man kun høster den højeste kvalitet ris. Manuel høst nedbringer også miljøpåvirkningen i forhold til høstning med maskiner.
Siam Organic har organiseret tærskning og pakning af risen i et kooperativ, som behandler og gemmer Jasberry-risen, indtil den er klar til at blive sendt ud til virksomhedens kunder.
Siam Organic betaler landmænd op til 200% mere for Jasberry-rishøst, end de ellers ville kunne tjene, hvis de i stedet dyrkede konventionel ris.
Den Singapore basserede konsulentvirksomhed Shujog har i 2015 undersøgt Siam Organic´s impact. De har fundet at de bønder, som Siam køber Jasberry ris fra har en indkomst, der er 14 gange højere en den hos traditionelle thailandske ris bønder.

Udover at have en større indtjening på deres produkter, drager landmændene også fordel af lavere produktionsomkostninger og øgede udbytter. Derudover er landmændene uddannet til at dyrke certificeret økologisk Jasberry-ris i henhold til internationale standarder, hvilket sikrer, at deres produkter er af den sikreste og bedste kvalitet.
Udover Jasberry ris sælger Siam Organic også sæbe, mel og glutenfri pastaprodukter.

Siam Organic har vundet flere priser bl.a. Chivas Venture i 2017 (400.000$) og præsident Barack Obama’s 2016 Global Entrepreneurship Summit ‘Spark the Fire’ pitch competition.

Læs mere om Siam Organic (som for øjeblikket anvender navnet Jasberry) på jasberry.net

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top