skip to Main Content

Registreringsordning for socialøkonomiske virksomheder: Gevinsten er minimal

Copenhagen Business School har i et større studie af socialøkonomiske virksomheder kunne redegøre for, hvordan registreringsordningen for socialøkonomiske virksomheder, modsat målet og ambitionen har en minimal effekt.

Da registreringsordningen for socialøkonomiske virksomheder blev etableret i 2015, var tanken at den skulle definere, legitimere samt regulere sektoren, med andre ord- tilføje virksomhederne en tydelig transparent identitet, der dermed kunne styrke samarbejdsmulighederne med kunder, interessenter, myndigheder m.v.

I en artikel bragt af Altinget, uddyber Anker Brink Lund, Professor fra CBS resultatet fra rapporten ”Komparative analyser af dansk socialøkonomi: Sorgfrit udkomme & timeligt velvære?”.
Rapporten viser at 58% af de adspurgte registrerede virksomheder, ikke oplever at ordningen giver nogen kommunale fordele, hvor kun 3% af virksomhederne kan se fordele ved registreringsordningen.
23% af de 95 adspurgte kommuner mener ikke at der er kommunale fordele ved at være registreret socialøkonomisk virksomhed, 10% af kommunerne mener at der er fordele og hele 67% svarer ”ved ikke” eller ”hverken eller”.

Anker Brink Lund kommenterer ”Det betyder at stort set alle er enige om, at der ikke er nogen fordele ved ordningen. Eller også ved de ikke hvad den går ud på, så hvorfor skal virksomhederne så have bøvlet med at lade sig registrere?”

I artiklen bliver det beskrevet hvordan, registreringsordningen ikke har opnået den ønskede effekt, som følge af regeringsskifte og at lovgivningen der skulle sikre at virksomhederne fik noget ud af ordningen dermed aldrig kom.

Registreringsordningen skal revideres inden udgangen af 2018 og der anbefaler Anker Brink Lund at forenkle ordningen ved at splitte den op i to – således at virksomheder der ansætter udsatte ledige ikke behøver at lade sig registrere. Socialøkonomiske virksomheder, der hævder at skabe andre former for samfundsværdi skal til gengæld lade sig registrere, da deres sociale værdiskabelse er svære at måle og dermed kræver dokumentation.

Line Barfod er dog skeptisk for at lave en ordning baseret på aktiviteter, fremfor hvilken type virksomhed man er:
”Det vil betyde, at nogle virksomheder skal hoppe ind og ud af ordningen. Hvis man inddrager fem socialt udsatte i et projekt, der løber et halvt år, hvorefter aktiviteten udløber, så skal virksomheden ud af ordningen igen.

Det betyder, at man får en ordning baseret på virksomhedernes aktiviteter og ikke, hvilke type virksomhed man er,”.

Læs artiklen fra Altinget her

Læs CBS rapporten her

Se også: Kommunal indsats i forhold til socialøkonomi hænger ikke sammen

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top