skip to Main Content

Nyt fra medlemmerne november 2016 – PGU Rosenholm

PGU Rosenholm i Hornslet på Djursland tilbyder anderledes og individuelt tilrettelagt uddannelse for unge med særlige behov. Uddannelses- og bostedet har oplevet en rivende udvikling det seneste år, hvor de har etableret to socialøkonomiske virksomheder.

PGU Rosenholm levere STU, ressourceforløb og ehvervsafklaring til unge med særlige behov og ifølge forstander Thomas Søndberg, har PGU gennem det arbejde kunnet se, at det har været svært for de unge, at få et fleksjob eller skånejob efterfølgende.

Det har været baggrunden for, at PGU nu selv er gået i gang med at etablere virksomheder, hvor de unge kunne få et arbejde. Og i tråd med PGU´s arbejde og værdier har det været naturligt at man skulle etablere socialøkonomiske virksomheder.

Målsætningen med de socialøkonomiske virksomheder er, at de skal vækste, så de kan bære lønnet ansættelse af de unge. På den måde vil PGU forhåbentlig kunne tilbyde en samlet pakke til unge, som både indeholder uddannelse og mulig beskæftigelse efterfølgede.

CAFÉ CAMPUS

I maj måned 2016 åbnede PGU den socialøkonomiske CAFÉ CAMPUS i Rønde.
Tanken med den ny café er, i tråd med PGU´s erfaringer, at nå unge, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet eller har svært ved uddannelse.
Men caféen fokusere også på unge fra de mange uddannelsesinstitutioner der er i Rønde, hvor Syddjurs f.eks. har udviklet ”Campus Kalø”.
Ideen til caféen er kommet på baggrund af, at et tidligere café-tilbud i den bygningen, hvor Syddjurs Ungdomsskole og en privatdrevet café, Café Brødflov, hold til. Café Brødflov lukke imidlertid i slutningen af 2015 og det var starten til en proces med at etablere den socialøkonomisk café.

Caféen drives af PGU Rosenholm i samarbejde med lokale interessenter. Ungdomsskolen, Viden Djurs, Rønde Gymnasium, Rønde Skole og Arbejdsformidlingen Aps m.fl.

Økourt

Økourt er den anden socialøkonomiske virksomhed som PGU har startet. Virksomheden blev dannet i maj 2016 i et samarbejde mellem Norddjurs Kommune og Gitte Busck fra Urtegaarden ved Vivild.

PGU har i sit gartneri tidligere dyrkede blomster, buske og grønsager på konventionel vis, men den virksomhed kunne ikke hamle op med markedspriserne, så for at forsøge noget nyt blev gartneriet d. 15. februar i år certificeret til økologisk produktion.
I maj blev det så etableret som den socialøkonomiske virksomhed Økourt og sortimentet blev ændret, så det nu er krydderurter man producerer. Det er først og fremmest de gængse krydderurter, man avler flest af, men der produceres også sjældnere urter som broget salvie, lakridstagetes, chokolademynte mm..

I Økourt har den overordnede ide også været at lave en virksomhed oven på PGU, hvor de unge kan ansættes.
PGU har samarbejdet med Norddjurs Kommune om at udvikle virksomheden. Kommunen har bl.a. bidraget med konsulenthjælp til forretningsudvikling.

Når virksomheden har nået en økonomisk volumen, hvor det giver mening, er det planen at rykke produktionen ud på friland et sted i Norddjurs. Norddjurs Kommune er indgået i samarbejdet, fordi man gerne vil støtte initiativer, der kan være med til at skabe fleksjob-arbejdspladser til kommunens udsatte borgere.

Økourt har bl.a. præsenteret sine krydderurter på Food-Festivallen i Aarhus i september og har også haft kontakt med Solhjulet om leverancer (Solhjulet leverer økovarer engros til helsekoster og supermarkeder), ligesom man også har ugentlige leveringer til en kantine i Viborg.

Ifølge i følge Thomas Søndberg er man dog stadig ikke nået i mål med at få en økonomi, der gør at det er en god forretning.

Han fortæller også at PGU oplever, at der i der i det hele taget er mange udfordringer i forhold til de socialøkonomiske virksomheder. Det gælder f.eks. i forhold til at få lavet markedsføring, at få lavet gode kontrakter med evt. købere og i forhold til transport og leveringer – at kunne regne ud hvor store mængder der skal til etc. og at få et godt produktionsflow

PGU har flere ideer i støbeskeen, men vil gerne vente lidt med at sætte mere i værk, da det kræver mange ressourcer og økonomi at starte virksomhed op.

Hvis man vil støtte op om PGU´s socialøkonomiske virksomheder, er man meget velkommen til at besøge caféen i Rønde og til at købe krydderurterne i selvbetjeningsbutikken der ligger i tilknytning til PGU´s gartneri på Hornbjergvej 61 i Hornslet.

Om PGU Rosenholm
Praktisk Grund-Uddannelse Rosenholm (PGU) er startet i 1992 med baggrund i et stigende behov for at gøre noget ved den uddannelsesmæssige situation specielt med henblik på de sent-udviklede. Denne gruppe af unge med særlige behov er bl.a. karakteriseret ved ofte at have modtaget specialundervisning i folkeskolen, eller på anden måde at have modtaget særlig tilrettelagt undervisning.

Læs mere om PGU Rosenholm på: www.pgu.dk
Læs mere om Økourt på http://økourt.dk
Læs mere om Café Campus på: www.cafe-campus.dk

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top