skip to Main Content

Spejdere arbejder med socialt iværksætteri og gør en forskel lokalt

Iværksætteri Giver Værdi er et projekt i spejderbevægelsen, hvor spejdere ned til 10 år arbejder med at skabe værdi lokalt. 16 spejdergrupper har i 2016 lavet sociale iværksætteriprojekter.

Af Hilde Nybro Breum, projektkonsulent, Pigespejdernes Fællesråd Danmark

I Horsens har De Grønne Pigespejdere lavet aktiviteter med flygtningfamilier fra Syrien.

Viktoria, spejder: ”Vi lavede aktiviteter sammen i byen, hvor vi var ude at snakke med en masse forskellige mennesker. Bl.a. snakkede vi med en flygtning fra Syrien, som gjorde et rigtig stort indtryk på os, så derfor besluttede vi, at lave en dag sammen med flygtningefamilier med aktiviteter for børnene …. Jeg blev virkelig glad, da jeg kunne se, at flygtningefamilierne hyggede sig”.

I projektet bruger spejderne faserne i Design For Change-modellen: Opdage, Drømme, Skabe, Dele til at nå i mål med deres iværksætteri projekt. Først tager spejderne på opdagelse i lokalområdet, hvor de fx møder forskellige mennesker fra deres by. I Horsens mødte spejderne bl.a. borgmesteren og talte med ham om, hvad der skete rundt om i byen. Efterfølgende lavede spejderne store drømmehatte, der viste, hvad pigerne drømte om at forbedre i deres by. I fællesskab valgte spejderne projektet med at lave aktiviteter med syriske flygtningefamilier. I skabefasen planlagde og udførte spejderne en aktivitetsdag med forskellige udendørs aktiviteter og efterfølgende indendørs hygge. Det var spejderne selv, der valgte hvilke lege de skulle lege og instruerede børnene dem.

Lærke, spejder: ”Det er sjovt at se de glade børn rende rundt og lave alt muligt …. De kom hen og spurgte om jeg ville hjælpe dem og sådan nogle ting. Det er mega rart. Det kunne være sjovt at lave flere aktiviteter for flygtningebørnene.”

Målet med projektet er, at de unge oplever, at de kan gøre en forskel, får mod på at hjælpe andre og udvikler selvtillid og færdigheder i processen med at gennemføre deres projekter.

Spejderleder Jeanette Schjællerup: ”Min bedste oplevelse ved iværksætteri projektet har været spejdernes gå på mod. De har fundet et emne, som de alle var meget optaget af og har lagt planer, der har bragt dem begejstrede i mål. Pigerne har lært, at en god idé kan føres ud i livet, når man hjælpes ad.”

Eksempler på sociale iværksætteri projekter lavet af spejdergrupper:

– Aktivitetsdag i samarbejde med udsatte familier på Als
– Banko i samarbejde med ældre borgere i Frederikssund
– Affaldsindsamling i Brønderslev.

Som en del af projektet er der blevet lavet et aktivitetshæfte, med forslag til aktiviteter spejderne kan lave i hver fase af projektet. Læs aktivitetshæftet her

23 spejderledere fra 12 lande deltog i starten af december på kursus om socialt iværksætteri i Danmark. Her blev de introduceret til socialt iværksætteri i spejderarbejdet, afprøvede Design for Change-metoden og udarbejdede planer for, hvordan de kan igangsætte socialt iværksætteri i deres spejderkorps.

Spejderne i Albanien er ved at opstarte en ny spejderbevægelse, hvor spejdernes første aktivitet skal være at opstarte og gennemføre et socialt iværksætteriprojekt.

Læs mere om Projektet Iværksætteri Giver Værdi her

Se børnevenlig illustration af Design for Change modellen her

Billeder fra projektet

Projektet Iværksætteri Giver Værdi

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top