skip to Main Content

På siden her finder du generel introduktion og viden om crowdfunding, samt links til de væsentligste danske og internationale crowdfunding/crowdlending-portaler med relevans for sociale iværksættere.

Vi opdaterer siden løbende.

 

Crowdfunding – generel introduktion og eksempler på projekter

Crowdfunding er et relativt nyt fænomen, hvor en bred kreds af mennesker kan medvirke til at finansiere ideer og projekter ved hjælp af microfinansiering og brug af internet, apps mv.

Begrebet Crowdfunding dækker en bred vifte af finansieringsmodeller der involverer både private og professionelle bidragsydere – lige fra folk der donerer penge, arbejdskraft eller andre ressourcer (crowfunding/crowdsourcing), til forskellige typer af låne- og investerings-løsninger (crowlending/crowdfinancing).

De første eksempler på internetbaserede crowdfunding-projekter dukkede op omkring 2002, og fænomenet er især indenfor de sidste par år vokset eksplosivt som følge af den eksplosive vækst i den globale brug af internetbaseret teknologi og de sociale medier.

Crowdfunding findes i et utal af formater og er rettet mod alle typer af formål – og hvor nogle er rettet mod et bredt publikum og går på tværs af landegrænser, er andre rettet specifikt mod et lokalt niveau eller en afgrænset deltagergruppe. Nogle Crowdfunding-projekter består af rene donationer, og kan betragtes som ‘velgørenhed’ i form af støtte til ‘en god sag’ f.eks. i form af sociale projekter, miljøbeskyttelse eller kulturelle formål. Andre typer af Crowdfunding er designet med henblik på at bidragsyderne kan få et økonomisk afkast samtidig med at de hjælper en virksomhedsidé eller et projekt til at blive realiseret.

Nedenfor har vi samlet en række links med yderlige viden om crowdfunding, samt en række eksempler på Crowdfunding- og Crowdlending-projekter.

Generel viden om Crowdfunding:

Om forskellige typer af crowdfunding

Crowdfunding WIKI
Ressourceside om crowdfunding – artikler og litteratur om emnet, og link til flere eksempler på crowfunding-projekter.

Hvad er Crowdfunding
Generel introduktion til Crowdfunding på boomerang.dk

Finanstilsynet – Orientering om Crowdfunding
Rapport fra Finanstilsynet fra 2018 med generel beskrivelse af crowdfunding i Danmark, herunder typer af crowdfunding, lovgivning mm.

Crowdfunding til etablering af virksomhed
Orientering fra SKAT om regler for skat ift. crowdfunding til etablering af virksomhed

Dansk Crowdfunding Forening
Dansk Crowdfunding Forening er en interesseorganisation der arbejder for at fremme vilkårene for netværksfinansiering i Danmark. Foreningen tilbyder adgang til viden og vejledning, deltagelse i arrangementer og hjælp til konkrete crowdfunding-projekter.

Læs mere om donations-baseret Crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside

Læs mere om afkast/reward-baseret Crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside

Læs mere om låne-baseret Crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside

Crowdfund Insider – viden og nyheder om crowdfunding
Crowdfund Insider er et omfattende international website der tilbyder viden og nyheder om forskellige typer af crowfunding og andre alternative finansieringsmuligheder.

Crowdfunding – Her er de største danske succeser
Artikel med eksempler på hvor danske iværksættere har hentet crowdfunding-finansiering (Berlingske Tidende 19. december 2016).

Crowdfunding og Crowdlending – Værd at vide om bidragydernes rettigheder
(Artikel af Laura Høst Mange på crowdfunding.coop.dk 13.7.2023)
I denne artikel på Coop Crowdfunding’s blog kan du blive klogere på forbrugerrettigheder og lovgivning når man forsøger at fundraise gennem crowdfunding og crowdlending.

Vækstfondens rapport 2022 om aktuelle tendenser i crowdfunding i Danmark

Guide: Succesfuld crowdfunding afhænger af markedsføring
Ekspert Michael Eis guider til et succesfuldt crowdfunding-projekt. (Altinget 6. december 2017)

Q&A: Mød idémageren bag kæmpe crowdfunding-succes
Viral crowdfunding-kampagne resulterede i åbningen af Danmarks første emballage-fri butik. Mød hovedpersonen bag succesen. (Altinget 6. december 2017)

Guide: Få succes med crowdfunding
Her får du en guide til, hvordan du stabler en succesfuld crowdfundingkampagne på benene.(Altinget 23. maj 2017)

I tal: Crowdfunding er i eksponentiel vækst
Her får du overblik over de forskellige typer af crowdfunding, deres markedsandele og vækst. (Altinget 23. maj 2017)

Referat fra SED-arrangement om crowdfunding
18. februar 2016 var SED vært for arrangementet ’Crowdfunding til din socialøkonomiske virksomhed’ med oplægsholder Michael Eis, stifter af Danmarks første og største crowdfundingplatform boomerang.dk. Michael Eis gav en generel introduktion til crowdfunding og gav en række gode råd til hvordan man får en crowdfunding-kampagne til at lykkes.

CrowdfundingDanmark – Platform for borgerbaseret crowdfunding
Crowdfunding Danmark er en online crowdfundingportal for kommuner, der er udviklet og drives af Smallbrooks. Tanken bag på platformen er, at crowdfunding der drives i samarbejde med kommunerne giver større chance for, at projekterne bliver mere lokalt forankret og gør nytte i lokalsamfundet, end hvis pengene blev rejst på andre crowdfundingplatforme.

Crowdnerds Guide til Crowdfunding
Hvis du overvejer at starte en crowdfundingkampagne er et godt sted at starte denne guide somCrowdners har lavet i samarbejde med Heyfunding.

Eksempler på Crowdfunding:

Lincoln Martins liste over crowdfunding sites for socialøkonomiske virksomheder
Lincoln Martin har sammensat denne meget store liste over crowdfunding-sites, der er specielt aktuelle for socialøkonomiske virksomheder og NGO’er.

Ulule
Ulule betegner sig selv som den førende crowdfunding-platform i Europa, og er et crowdfunding-site med særligt fokus på kreative, innovative og samfundsgavnlige projekter.

FundedByMe
FundedByMe er en svensk crowdfunding-platform som støtter mange forskellige projekt-typer.

CrowdsWhoCare
CrowdsWhoCare er en dansk online crowdfunding- og crowdsourcing-platform. CrowdsWhoCare er den første platform af sin art inden for sundheds- og plejesektoren, og har til formål at skabe en forbindelse imellem personer med innovationsprojekter og personer, som ønsker at støtte projekterne med økonomiske midler og/eller kompetencer.

Booomerang.dk
Dansk crowdfundingplatform som arbejder for at sikre, at talenter og gode idéer ikke bliver overset, og stimulere og støtte talentpuljen inden for iværksætteri, kunst og kultur, så Danmark i fremtiden kan leve af innovation og den gode idé. Der er mulighed for at oprette et crowdfunding-projekt i kategorien “social innovation”.
Booomerang.dk har i øvrigt lavet denne fine artikel med en introduktion til crowdfunding.

Introduktion til crowdfunding – Coop
På Coop Crowdfunding’s hjemmeside kan du læse denne generelle introduktion til crowdfunding, herunder forklaring på forskellen mellem de forskellige typer og overvejelser om fordele og ulemper ved denne type fundraising. Siden tilbyder også en guide til at komme i gang med crowdfunding, herunder Coops egen crowdfunding-platform.

Spar Nord Crowdfunding-platform
Spar Nord-fonden har lanceret en crowdfunding-platform hvor en initiativtager kan fortælle om sit projekt og appellere til omverdenen om økonomisk opbakning. Spar Nord Fonden har valgt at anvende Reward-Crowdfunding for denne platform. Reward-Crowdfunding betyder, at ”Crowdfunding-projektejeren” skal yde støttegiverne en belønning til gengæld for det økonomiske ’indskud’. Alle projekter, der godkendes til deltagelse, støttes også af Spar Nord Fonden.

BetterNow
BetterNow er en crowdfundingportal, som blev oprettet januar 2011 af to ildsjæle, Martin Bjergegaard og Bent Haugland. Virksomheden arbejder efter en vision om at gøre en forskel for verden sammen med alle andre, så den givende gerning bliver noget alle oplever som en del af deres egen hverdag.

Kickstarter
Kickstarter, der startede i 2009, er en af verdens største fundingplatforme for kreative projekter. Platformen er ikke specielt rettet mod samfundsnyttige projekter, men hvis ens projekt inden for det kreative område (film, musik, teater mv.) kan man sagtens anvende platformen til at rejse penge.

Coop Crowdfunding
Coop Crowdfunding giver forbrugere mulighed for både at udlåne eller donere penge til fødevare projekter, som de synes er spændende. Forbrugere kan f.eks. investere i virksomheder som toårige lån, som tilbagebetales med månedlige ydelser, der også indeholder et renteafkast. Forbrugerne støtte firmaer og projekter med mindre beløb i en slags sponsorat og få belønninger retur i form af vareprøver, virksomhedsbesøg eller gaver.

IDA Crowdfunding
IDA Crowdfunding er en dansk crowdfunding platform, hvor iværksættere, opfindere og nytænkere kan rejse penge til et bæredygtigt projekt – primært for teknologi-baserede projekter.

GoFundMe
GoFundMe blev lanceret i 2010 og er nu verdens største gratis sociale fundraising platform. Platformen har crowdfunded over 9 milliarder dollars som stammer fra 120 millioner donationer. GoFundMe er en non-profit organisation og den hjælper  mennesker med at fundraise til personlige, forretningsmæssige og velgørende formål.

Indiegogo
Indiegogo hjælper enkeltpersoner, grupper og non-profits med at rejse penge online for at kunne realisere deres ideer. Platformen er rettet især mod kreative projekter som film og musik, men man kan byde ind med en bred vifte af projektidéer.

Eksempler på Crowdlending:

Flex Funding
Flex Funding er en dansk online låneplatform hvor private og professionelle investorer har mulighed for at investere i forskellige typer af virksomheder og projekter.

Lendino
Lendino er en dansk låne-baseret crowdfunding-virksomhed, hvor private og professionelle investorer kan låne direkte til kreditværdige virksomheder.

Crowdcube
Crowdcubeer en britisk crowdfunding investerings-platform der giver mulighed for at investere i britiske virksomheder, fra nyopstartede til veletablerede firmaer.

Crowdinvest
Britisk baseret crowdlending-platform der tilbyder globale investerings-muligheder.

 

Back To Top