skip to Main Content

Reportage fra Social Enterprise World Forum 2023 i Amsterdam

Social Enterprise World Forum afholdt sin store årlige konference d. 11.-12. oktober 2023. Over 2.000 deltagere 80 lande samledes i Amsterdam, online eller i en af de 27 community hubs, der blev afholdt rundt omkring i verden i forbindelse med Social Enterprise World Forum.
SED var taget til Amsterdam for at deltage i årets forum.
Konferencen var et fantastisk overflødighedshorn af workshop, debatter og oplæg om forskellige emner omkring socialøkonomiske virksomheder.
Der var 130 talere ved konferencen så det var helt umuligt at nå at overvære alle arrangementer og workshops. Men der var rig lejlighed til at møde gode kolleger og venner i SED´s store internationale netværk og få føjet nye til.
Her er et par højdepunkter fra konferencen.

SED´s konference-uge i Amsterdam startede med deltagelse i SEWF´s Social Procurement Fringe Day d. 10. oktober (dagen for selve SEWF konferencen) – omkring sociale indkøb.
Her mødtes 100 deltagere fra hele verden fra interesseorganisationer for socialøkonomiske virksomheder, sociale iværksættere, repræsentanter fra store virksomheder som Ikea, Google, PwC m.fl. for at tale om udfordringer og muligheder i forhold til at øge socialøkonomiske virksomheders adgang til at sælge varer og serviceydelser til private og offentlige kunder.
Dagens Keynote var den eneste anden danske deltager i SEWF i Amsterdam Thorkil Sonne stifter af Specialisterne, som gav et fantastiks rørende oplæg om, hvordan han startede Specialisterne og om sin rejse som social iværksætter siden 2003.

Om aftenen d. 10. oktober deltog SED i en stor Meetup-event arrangeret af vores hollandske kolleger The Present. Eventen var del af et Erasmus+ projekt som SED deltager i sammen med The Present og kroatiske Brodoto og havde ikke noget med SEWF aktiviteter at gøre , men var af praktiske – og klimahensyn – lagt samtidig med SEWF´s konference.
Man kan læse mere i vores artikel fra eventen her

Første dag af hovedkonferencen d. 11.10. deltog SED fra starten af dagen i paneldebatten ”Global crises, local impact: Focus on the social enterprise response”. Arrangementet satte fokus på hvordan de socialøkonomiske virksomheder i forbindelse med katastrofer ofte er nogen af de første, der reagerer, ligesom de også er en integreret del af genopretning efter den første katastrofeberedskab.
Arrangementet kom naturligt til at handle meget om de seneste aktuelle  begivenheder, herunder jordskælvene i Tyrkiet og Marokko, den igangværende krig i Ukraine og COVID-19-pandemien.
I panelet var bl.a. Merve Kavas, fra tyrkiske Yekpare, Petro Darmoris, Social Economy Ukraine (med online fra Ukraine) og Fleur Bakker, fra Refugee Company fra Holland.

Lidt senere på formiddagen deltog SED i paneldebatten “Leveraging your social enterprise for market and talent”
Sessionen havde fokus på hvordan socialøkonomiske virksomheder kan udnytte de nuværende tendenser, hvor mennesker i stigende grad at købe fra virksomheder, der har en stærk social eller miljømæssig mission. Samme tendens gælder for yngre generationer, når de søger arbejde, leder de efter organisationer, der stemmer overens med deres værdier.Der blev bl.a. talt om, hvordan socialøkonomiske virksomheder kan udnytte deres mission/sociale formål til at tiltrække kunder og talenter.

Først på eftermiddagen deltog SED i paneldebatten “Making the world more circular: Why the model is essential”
Her kunne man høre fra tre meget interessante socialøkonomiske  virksomheder, der alle arbejder på at gøre verden mere cirkulær fra mad til mode til plastik og meget mere!
Deltagere i panelet var Danique Gunning, fra hollandske MUD Jeans, Laura Gallo, Coffeefrom & Il Giardinone i Italien og Juliana Adam, Biji-biji Initiative i Malaysia.
Det var spændende at høre Danique Gunning fortælle om MUD Jeans forretningsmodel, hvor de ikke blot sælger deres bæredygtige jeans som er fremstillet af økologisk eller genbrugt bomuld. Kunder kan også lease jeans. Når de ikke ønsker at have deres jeans mere eller de er slidt op afleveres de bare tilbage og  materialet genbruges af MUD til at producere nye jeans. Virksomheden omdanner fødevareindustriens kaffegrums og udvikler nye genbrugte og biobaserede termoplastiske materialer, der kan formes til en række designprodukter.
Laura Gallo, Coffeefrom & Il Giardinone fortalte hvordan virksomheden omdanner fødevareindustriens kaffegrums og udvikler nye genbrugte og biobaserede termoplastiske materialer, der kan formes til en række designprodukter.
Juliana Adam fortalte om hvordan Biji-Biji Initiative tilbyder en række up-cycling- og kunstinstallationstjenester samt tilbyder impact acceleratore, hvor de uddanner mennesker til at skabe innovative løsninger indenfor cirkulær økonomi.

D. 11.10. om aftenen var SED inviteret til “High-Level Social Economy European Stakeholder Meeting and Roundtable Dinner” i Hotel Arena Chapel, en tidligere katolsk Kirke og meget smuk bygning og rum. Til arrangementet, der blev indlet med en videohilsen fra EU kommissær Nicolas Schmit, var der bl.a. taler af Amsterdams viceborgmester samt repræsentanter fra EU og FN´s Task Force on the Social and Solidarity Economy” og en lang række organisationer i det socialøkonomiske felt.
En af de mere interessante taler var fra EU Kommissionens Commission Director General of DG Employment, Jobs and Social Affairs, hollandske Joost Korte, som kunne fortælle at Rådet for den Europæiske Union et par dage før d. 9.10. havde vedtaget den nye Rådserklæring om socialøkonomi.
Læs mere om den her
Ellers var arrangementet en fantastisk god netværks mulighed.

Anden dag af SEWF hovedkonferencen d. 12.10.  startede med at SEWF lancerede en  stor kampagne for sin verificeringsordning for socialøkonomiske virksomheder med nyt logo “People+Planet First”
På fotoet introducere Helene Malandain fra SEWF kampagnen, der skal bidrage til at få opbygget et globalt fællesskab af socialøkonomiske virksomheder – der arbejder for at skabe en bedre verden ved at sætte mennesker og klode først i forretningsmodellen.
I Danmark er 7 socialøkonomiske virksomheder allerede verificeret og SED arbejder for at få flere med. Læs mere i vores artikel om den nye kampagne her
Ellers bød arrangementet på en samtale med to unge kvindelige iværksættere, Tony Joy, Durian Foundation (Nigeria), Rachel Steffensen, Firesticks Alliance (Australien) om de store klimaudfordringer, som verden står overfor, og hvordan sociale iværksættere kan bidrage med løsninger.

d. 12.10 kl. deltog SED også i workshoppen ”Building a strong social enterprise ecosysstem”
her diskuterede Tizzita Tefera, Social Enterprise Ethiopia / SEWF (Kenya) , Rowan Barnett, Google.org (Germany) , Wieteke Dupain, Euclid Network (Netherlands) , Wan Dazriq, PurpoSE Malaysia / NeoUprise (Malaysia), hvordan man bedst kan bygge stærkere støtteorganisationer for socialøkonomiske virksomheder. En af rådene er bl.a. af organisationer skal have e blended finansiering -altså sikre sig at have mange finansieringskilder. Google fortalte – hvordan de har finansieret af støtteorganisationer for socialøkonomiske virksomheder i Holland, Tyskland og Slovenien.

Senere om eftermiddagen d. 12.10. deltog SED i Paneldebatten ”Rising stars: Young social enterprise leaders innovating for a better world”
Her kunne man møde de tre unge sociale iværksættere Darine El Houfifra fra virksomheden Leren voor de Toekomst / Future Makers fra Holland, Vivi Lin, fra With Red / Period Museum fra Taiwan og Jari Hazelebach fra hollandske Speaksee.
Meet three outstanding young social entrepreneurs who will share their social enterprise stories. From tackling period poverty to providing access to school tutoring support, we can all learn from these incredible young people, regardless of our age or stage (of enterprise).
Darine El Houfifra fra virksomheden Leren voor de Toekomst hjælper unge fra dårligt stillede med lektie- og uddannelseshjælp for at give dem bedre muligheder for at få en uddannelse og dermed bedre karrieremuligheder.
Vivi Lin er en kinesisk født aktivist inden for menstruations-rettigheder og kønsligestilling fra Taiwan.
Hun grundlagde i 2019 organisationen ”With Red” med det formål at fremme menstruations  rettigheder i Taiwan og resten af Asien. Organisationen har nået mere end 500.000 mennesker med sit arbejde. I 2022 åbnede Vivi Lin verdens eneste menstruationsmuseum i verden i Taipei, Taiwan.
Jari Hazelbach har stiftet virksomheden Speaksee som ved hjælp af AI har udviklet en teknologi, der gør det muligt for personer at følge samtaler på forskellige sprog i realtid ved hjælp af en bærbar mikrofon og en smartphone-app.
Læs vores portræt af Jari Hazelbach og hans virksomhed Speaksee her

SEWF takkede af med en række taler bl.a. fra SEWF CEO Gerry Higgins. Gerry fortalte, at selv om det er fantastisk at mødes med venner og kolleger fra hele verden omkring socialøkonomiske virksomheder, så kalder situationen i verden på at alle tager ansvar. Set i lyset af den tiltagende klimakrise har SEWF besluttet at Social Enterprise World Forum konferencen skal afholdes fysisk hvert andet år og i digital form i årene der imellem. Det er på nuværende ikke endeligt bestemt hvor konference skal holdes næste gang i fysisk form i 2025. Men SEWF melder det ud i løbet af de næste måneder.

Tak til SEWF, Social Enterprise NL og Amsterdam Impact for en fantastisk konference.

Man kan læse SEWF´s opsamling på konferencen her

 

 

Back To Top