skip to Main Content

OCEAN SOLE – Kasserede plastiksko fra hele verden bliver til unik kunst i Kenya

Over hele verden bruger mindst tre milliarder mennesker hver dag flip-flop plastiksko, kendt i Danmark som ’klip-klapper’. Skoene er lavet af plastik-skum, de er billige og kan købes overalt, og er især populære i Afrika, Asien og Sydamerika hvor de for mange mennesker er de eneste sko de ejer og derfor nedslides og kasseres i stort omfang.

Flip-flops udgør en stadig større del af plastikforureningen overalt i verden, og de kasserede flip-flops kan sammen med det øvrige plastikaffald der i stadig større grad ender i verdenshavene gøre stor skade på havets økosystem – eksempelvis estimerer Ngo’en Oceans Asia at mindst 100.000 havpattedyr og skildpadder dør hvert år på grund af plastikforurening.

I Kenyas hovedstad Nairobi som er en af verdens mest forurenede storbyer hober de kasserede plastiksko sig op på strandene og i vandløbene og fylder op på Nairobis kæmpemæssige lossepladser. Her er endestationen for flip-flops fra mange lande omkring Det Indiske Ocean, de er blevet en ’råvare’ der findes i rigelige mængder – og det har en virksomhed udnyttet til at skabe kunst, oplyse om havforurening og skabe social forandring for byens fattige befolkning.

Fra plastikaffald til bæredygtig kunst
Den socialøkonomiske virksomhed Ocean Sole indsamler kasserede flip-flops fra havet, strande og lossepladser og skaber unikke håndlavede kunstværker og produkter til hverdagsbrug.

Bag projektet står Julie Church som blev inspireret af at se hvordan børn i Nairobi laver legetøj af flip-flops og andet affald, hvorefter hun hjalp børnenes mødre til at skabe små flip-flop figurer der kunne sælges på de lokale markeder og derved skabe lidt ekstra indtægt.

Siden opstarten i 2006 er firmaet vokset til aktuelt at have omkring 150 ansatte, og Ocean Soles aktiviteter omfatter bl.a. affaldsindsamling, produktion af kunst og brugsgenstande, kurser og undervisningstilbud, humanitær hjælp til de fattigste kenyanere og salg af firmaets produkter til hele verden via webshop.

De kasserede flip-flops renses, skæres til og omdannes til smykker, legetøj, yogamåtter, og dyr i forskellige størrelser til leg og dekoration. Motiverne er typisk truede havpattedyr eller andre dyr som løver og giraffer der er kendt fra den kenyanske fauna. Alle produkterne er håndlavede og unika.

90% af produkterne eksporteres via webshoppen eller aftaler med butikker verden over om videresalg – de større skulpturer sælges typisk til zoologiske haver, akvarier, museer og større firmaer, imens brugstingene og de mindre skulpturer købes af private.

Ocean Sole arbejder hele tiden på at finde ny måder at genanvende flip-flop affaldet, og resterne fra produktionen af skulpturerne bliver eksempelvis brugt til madrasser der uddeles til udsatte piger i Kenya i samarbejde med NGO’en World Vision.

Samtidig med at Ocean Sole mindsker forureningen ved at genanvende et affaldsprodukt gør firmaet også en bæredygtig forskel ved at størstedelen af dem der nu arbejder som ’flip-flop skulptører’ tidligere arbejdede med træskærerarbejde som levevej – derved spares brug af træ uden at det går ud over lokale jobs.

Skulpturerne og de andre produkter fra Ocean Sole er en konkret påmindelse om forureningens konsekvenser for havet og klodens dyreliv. På websitet og sociale medier bruger Ocean Sole skulpturerne som afsæt til at oplyse om plastikforurening af havene – og sideløbende med produktionen arbejder firmaet også for at oplyse og uddanne de lokale i form af undervisning på skoler og andre uddannelsessteder og organisering af frivillige til lokale affaldsindsamlinger.

Lokal social impact og global ekspansion
Ved at genanvende plastikaffaldet fra flip-flop skoene har Ocean Sole skabt fast arbejde til omkring 150 personer fra den fattigste del af Nairobis befolkning – og gør derved en lokal forskel i et land hvor den gennemsnitlige arbejdsløshed er over 40%.  Samtidig bliver virksomhedens ressourcer og overskud ikke alene brugt til jobskabelse, men også til at bidrage til de ansattes videreuddannelse og sundhedsforsikring, skolegang for de ansattes børn og køb af jord til de ansattes familier med henblik på at skabe langsigtet social bæredygtighed.

Firmaet har nu genanvendt mere end 600 tons flip-flops, hvert år indsamles mellem 750.000 og 1 million flip-flops og omdannes til kunst, arbejdspladser og miljøoplysning – og omsætningen i Ocean Sole vækster årligt med mere end 50 %.

Ocean Sole ønsker at skalere op i løbet af de kommende år, og firmaet arbejder aktuelt på at etablere sig i Haiti, Bali, Brasilien, Indien, Indonesien, Caribien, Central Amerika og Egypten. Her vil man bruge modellen fra Nairobi til at etablere lignende virksomheder i lokalområder hvor befolkningen i mange kystområder lever med de negative konsekvenser af den massive havforurening – og forhåbentlig her skabe nye muligheder for at udnytte affaldsressourcerne til at skabe jobs, oplysning og uddannelse til gavn for mennesker og miljø.


Læs mere om Ocean Sole: 

Hjemmeside: https://oceansoleonline.com
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Se TV-indslag på ITV News her
Se video på Beautiful News her

Back To Top