skip to Main Content

The Freedom Bakery

The Freedom Bakery er et socialøkonomisk bageri i Glasgow Skotland, som bager kvalitets bagværk og skaber jobmuligheder for tidligere indsatte.

Virksomheden er startet af Matt Fountain i 2015 med et ønske om at hjælpe mennesker i strafferetssystemet. Han havde med egne øjne oplevet hvor svært det kan være for mennesker at komme ud af en kriminel løbebane og blev bl.a. inspireret af progressive rehabiliteringsprojekter for indsatte i Italien.

Matt ville starte en fødevarevirksomhed, som kunne skabe muligheder for mennesker der afsonede en straf. Og det blev starten på Freedom Bakery, som lærer indsatte nye færdigheder, lige fra bagning til logistik og på genopbygger tillid og håb, inden de indsatte løslades.
Freedom Bakery arbejder tæt sammen med det skotske fængselsvæsen og har kontakt med og oplærer indsatte, som har daglig udgangstilladelse inden de løslades. Når de løslades får de tilbudt et arbejde i bageriet. Det skotske fængselsvæsen står for at udvælge indsatte til Freedom Bakery ordningen, virksomheden er ikke involveret i udvælgelsesprocessen.
Freedom Bakery stiller som eneste krav at de ikke accepterer indsatte, der er dømt for sexforbrydelser eller lovovertrædelser, der involverer børn.

Freedom Bakery tilgang handler ikke tilgivelse ellersympati. De indsattes værdighed vender tilbage, når de har et stykke arbejde der skal laves, og Freedom Bakery forventer de samme høje standarder fra alle  medarbejdere.

Virksomheden har aldrig søgt offentlige midler, blev oprindeligt finansieret af donationer fra velgørende organisationer og af investorer. Lån og investeringer er bla.a gennem Social Investment Tax Relief ordningen.
Efter at finansieringen var på plads og der var købt professionelle ovne startede virksomheden op i HMP Low Moss fængslet i det nordlige Glasgow. Efterhånden som virksomheden voksede tjente Freedom Bakery selv midler til at etablere sig i Royston-området i Glasgow, hvor virksomheden sidenhen er vokset til i dag at have 13 ansatte.
Fængslet får ugen igennem et hold af indsatte til oplæring fra HMP Barlinnie fængslet i Glasgow.

Freedom Bakerys arbejde handler grundlæggende om at bryde det traditionelle forløb, hvor tidligere straffede ofte begår gentagende kriminalitet ved at tilbyde fast arbejde til de tidligere indsatte.
Matt Fountain, som står bag virksomheden, ønsker dog ikke at lade den sociale mission fylde i markedsføringen af virksomheden, men vil hellere fokusere på at virksomheden bliver konkurrencedygtig i fødevarerindustrien.
Han mener at et fokus på den sociale mission, i højere grad vil få The Freedom Bakery til at fremstå som et velgørenhedsprojekt frem for som en reel virksomhed – og en virksomhed med succes. Det gælder også den sociale impact. Til dato har virksomheden haft 36 indsatte gennem oplæringsforløb. Ud af dem har 2 begået gentagende kriminalitet mens 10 er kommet i arbejde.

Freedom Bakery bager en række kvalitets brød og bagværk med udgangspunkt i surdej. Blandt produkterne kan man bl.a. en Copenhagen der er en dansk wienerbrødsdej med mandler og abrikoser. Bageriet sælger til 130 butikker og spisesteder i Glasgow og omegn, hvoraf 75 få faste ugentlige leverencer.

Læs mere om Freedom Bakery på: www.freedombakery.org

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top