skip to Main Content

Ny rapport sætter focus på finansiering af systemiske forandringer

En ny rapport fra McKinsey & Company og Ashoka viser, at hvis aktører, der finansiere systemiske forandringer skal gøre det effektivt, så skal de definer en klar vision, arbejde i sande partnerskaber med modtagerene, koordinere med andre aktører og bevare et langtidsperspektiv.

Rapporten Embracing Complexity — Towards a Shared Understanding of Funding Systems Change er lavet i et samarbejde mellem Catalyst 2030Co-ImpactEchoing GreenSchwab Foundation for Social EntrepreneurshipSkoll Foundation, og SystemIQ.
I følge rapporten kræver det at løse nutidens store problemstillinger både en system forandrings tilgang og fælles handling fra interessenterne, hvorimod den nuværende finansieringspraksis er designet til at støtte kortvarende projekter med målbare resultater fremfor at udvikle de tilgange der er nødvendige for at skabe vedvarende forandringer.
Rapporten er bygget på en undersøgelse af mere end 100 sociale iværksættere, som arbejder for at skabe systemiske forandringer rundt omkring i hele verden. 55% af dem siger at de aktører, der finansiere dem ikke har ydet en tilstrækkelig support i forhold til iværksætternes bestræbelser på at skabe systemiske forandringer.

Ifølge undersøgelsen udgør kortsigtede perspektiver, begrænset finansiering og indblanding fra fonde og investorer, store udfordringer for ledere der arbejder med at skabe systemiske forandringer. 72 procent af de adspurgte sociale iværksættere i rapporten svarer, at finansiering, der ikke er pålagt begrænsninger, tegner sig for mindre end 25 procent af de midler, de modtager, mens 87 procent fortæller at de har skullet tilpasse deres initiativer for at imødekomme fonde og investorers krav. De 87% inklusive 43 procent, der fortæller, at de har skullet foretage store ændringer.

På baggrund af resultaterne og på baggrund af litteratur om emnet, interviews med fonde og investorer, mellemmænd og sociale iværksættere, opridser rapporten 5 principper for, hvordan man kan finansiere mennesker og indsatser, der arbejder med at skabe systemiske forandringer:
1) man bør omfavne et system mindset ved at gøre det klart, hvilket system aktører der finansiere ønsker at forandre og aktivt at kigge efter finansierings muligheder
2) man bør støtte veje mod systemforandringer, der er ved at udvikle sig ved at investere i ledere og iværksættere der arbejder med systemforandringer, frem for at investere i kortids projekter
3) man bør arbejde i sande partnerskaber med modtagerne af støtte ved at adressere dynamikker omkring det ulige magtforhold.
4) man bør forberede sig på et langtids engagement.
5) og man bør samarbejde med andre aktører, der finansiere iværksættere, som arbejder med systemforandringer.

Rapporten kan læses her

 

Back To Top