Indonesien er et af verdens fattigste og mest affaldsbelastede lande, og er en af…
Pay It Forward Grocery Store
Pay it Forward Grocery Store i Toronto i Canada er en socialøkonomisk købmandsvirksomhed, der sælger overskudsfødevarer, og hvor kunder kan betale, hvad de vil.
Pay it Forward Grodcery Store har ingen prisskilte på sine varer, men anvender en såkaldt ”Pay-what-you-can” model og er Nordamerikas første af slagsen. ”Pay-what-you-can” betyder at kunderne betaler, hvad de ønsker, og det betyder også at mennesker, der har svært ved at få råd til mad kan tage varerne med gratis og helt lade være med at betale.
For at sikre at butikken bliver ved at have varer på lager, opfordres familier til kun at tage mad til en dag ad gangen. De kan også vælge hver anden uge, at få en kasse, der er pakket på forhånd med mad og opskrifter. Mennesker, der synes de har økonomisk overskud, kan vælge at betale for andres dagligvarer (deraf navnet – ”Pay it forward”).
Bag ideen til Torontos første madspilds supermarked står kokken Jagger Gorden, som er en velkendt canadisk fortaler for at reducere madaffald og bespise mennesker der sulter. Han kom på ideen i 2014, hvor han drev sit eget cateringfirma. Her fik han et førstehånds indtryk af, hvor meget mad der spildes når der afholdes events.
Han begyndte derfor at åbne pop-up restauranter overalt i Toronto, hvor han anvendte de fødevare, han fik til overs, når han bragte catering ud til events.
I 2016 serverede han over 600 varme måltider til sultne indbyggere i Toronto på juleaften.
I maj 2017 åbnede han en suppe bar, der blev den første pay-what-you-can restaurant i Toronto, og i efteråret 2018 åbnede han så Pay it Forward Grocery Store, der også omfatter et pay-what-you-can-bageri og cafe.
Alle initiativerne er samlet i Gordons non-profit virksomhed Feed It Forward.
Feed It Forward Grocery Store sælger fødevarer, som større købmandkæder ikke vil eller kan sælge. Det kan være frugt og grønt der har en ”forkert form” eller er lettere beskadigede eller stødte. Det kan også være varer der er tæt på sidste salgsdato eller varer, hvor emballagen er beskadiget. Og endeligt kan det også være varer som de større købmandskæder ikke har lagerplads til.
Feed It Forward Grocery Stores har aftaler med supermarkeder, produktionsvirksomheder og bagerier i hele Toronto regionen for at sikre at der konstant er friske varer på hylderne. Butikken har en række forskellige varer på sortimentet fra mel og sukker til en lang række frugt og grønsager.
Med sin indsats er virksomheden med til at sørge for at op til 450 kg fødevarer ikke går til spilde og ender på lodsepladsen.
Hvis virksomheden giver overskud føres det tilbage i butikken og dækker omkostninger som leje og transport samt hensættelser. Mere end 600 frivillige hjælper med at handle i forretningen, og Gordon supplerer indtægterne med fundraising events, donationer og indtægter fra hans cateringvirksomhed.
For Gordon er det vigtigt at ingen fødevare går til spilde. Så når det af og til sker at Feed It Forward Grocery Store selv får mad i overskud, går Gordon og hans frivillige på gaden og deler maden ud eller sender den hen på det lokale hjemløsecenter.
Selv om den nye pay-what-you-can købmandsbutik hilses velkommen af mange, er der også nogen der stiller spørgsmål ved modellens bæredygtighed på længere sigt.
Gordon tror dog selv på modellen og på at mennesker med penge vil dække for dem, der ikke kan betale for varerne i butikken. Hans erfaring efter otte måneders drift af en pay-what-you-can restaurant er at regnskabet nogenlunde balancerer i den sidste ende.
Han forventer at dække et overhead gennem fundraising, online donationer og indtægter fra hans cateringvirksomhed, Jagger Gordon Catering.
Underalle omstændigheder er driften af Feed It Forward Grocery Store billig eftersom fødevarerne doneres gratis og arbejdskraften for størstedelen er frivillig og ulønnet.
Pay-what-you-can-modellen
Pay-what-you-can modellen anvendes flere forskellige steder i verden med visse variationer.
The Good Food
The Good Food supermarked i Køln i Tyskland anvender samme model som Pay It Forward Grocery Store i Toronto.
Her hedder modellen pay-what-you-think
Læs mere om The Good Food på: www.the-good-food.de
Panera Cares Community Cafe
Ikke alle eksempler på pay-what-you-can modellen er gået godt.
Den store amerikanske bagerkæde Panera Bread har de seneste seks år drevet specielle butikker forskellige steder i USA under navnet ”Panera Cares Community Cafe. Den sidste butik i Boston lukker dog i starten af 2019, og Panera ophører med konceptet, fordi de ikke længere synes det er rentabelt eller kan løbe rundt økonomisk.
Butikkerne havde samme sortiment som andre Panera Bread butikker. Den eneste forskel var Panera Cares Community Cafe var et non-profit bageri, der kun kørte på donationer, hvor gæsterne betalte hvad de kunne. Når Gæsterne skulle betale fik de foreslået en pris for måltiden, og de kunne så beslutte, om de ville betale beløbet, betale mere eller mindre eller om de ville betale for en kommende kunde som måske ikke havde råd til at betale (det kaldes også også kaldet pay-it-forward). Enhver, der ikke var i stand til at give penge donationer, kunne være frivillige på caféen i en time i bytte for deres måltid.
Man kan stadig læse om Panera på: www.paneracares.org
SAME Cafe
Omvendt har SAME Café i Denver i USA med succes drevet caféen de seneste 13 efter pay-what-you-can modellen. SAME står for So All May Eat) og det første man ser på caféens hjemmeside er, at “alle, uanset økonomisk status, fortjener at have mulighed for at spise sund mad og at blive behandlet med værdighed.” SAME Cafe tager disse ord seriøst. De serverer daglige måltider lavet af friske, økologiske ingredienser og der er ikke noget krav til besøgende om at betale. Caféen har intet kasseapparat, kun en donationsboks.
Folkene bag SAME Café mener selv at successen skydes at de i modsætning til Panera har haft mere fokus på missionen, nemlig at sørge for mad til udsatte som ellers må sulte. Pengene er kommet i anden række og der er lagt masser af frivillige timer i at køre caféen.
Læs mere på: www.soallmayeat.org
Save the Date Café
Save the Date Café I London arbejder for at bekæmpe madspild ved at lave sunde måltider af overskudsmad og serverer dem som ”pay-what-you-want meals”. Caféen driver også et pay-what-you-feel supermarket.
Læs mere på: www.savethedate.london
Karma Kitchen
Karma Kitchen er et unikt forsøg på at køre en restaurant efter et gaveøkonomisystem. Når er færdig med at spise på en af Karma Kitchen restauranter modtager man en regning på 0,00$ med en besked der siger “Dit måltid var en gave fra en person, der kom før dig. For at holde kæden af gaver i gang, inviterer vi dig til at betale for dem, der spiser efter dig “. Gæster kan betale hvad de ønsker, enten med penge eller med deres arbejdstid. Karma Kitchen har restauranter flere steder i USA, Indien, Malaysia, Indonesien, Singapore, Storbritannien, Japan, Frankrig, Spanien og Dubai
Læs mere på: www.karmakitchen.org
Lentil As Anything
Lentil As Anything i Melbourne i Australien serverer sunde vegetariske måltider efter en pay-what-you-want model. Restauranterne har kørt efter modelen siden 2003 og har på den måde været med til at give alle, uanset økonomisk formåen, adgang til sunde og nærende måltider ved at tage penge ud af ligningen.
Læs mere på: www.lentilasanything.com
Der Wiener Deewan
Der Wiener Deewan er en populær pakistanske restaurant i Wien, der serverer en lækker buffet til alle, der ønsker at nyde pakistansk mad.
All-you-can-eat og pay-what-you-want buffeten tilbyder fem forskellige curry retter, tre vegetariske retter og to kødretter.
Til forskel fra mange andre restauranter har Wiener Deewan åbne 23 timer hver dag undtagen om søndagen.
De har også en play-as-you-wish jam session den første mandag i måneden.
Læs mere på: www.deewan.at
,
JBJ Soul Kitchen, som er et non-profit initiativ startet af rockstjernen Jon Bon Jovi, er ikke helt præcist en pay-what-you-want restaurant, men det tre retters måltid som man servere koster kun 20$ og drikkepenge er ikke tilladt. Betalingen bliver betragtet som en donation og pengene går tilbage til lokalsamfundet for at hjælpe med at tilbyde frisk, økologisk mad til mennesker i nød. Hvis man ikke kan betale for måltidet, kan man arbejde frivillige på restauranten i en time som betaling. En times frivilligt arbejde dækker udgifterne til et måltid for den frivillige samt til måltider for op til fire familiemedlemmer. JBJ Soul Kitchen har restauranter to steder på Østkysten af USA i New Jersey i Toms River.
Læs mere på: www.jbjsoulkitchen.org
Kilde: The Guardian og Road Affair
Læs mere om Pay it Forward Grocery Store på: https://feeditforward.ca/
This Post Has 0 Comments