Indonesien er et af verdens fattigste og mest affaldsbelastede lande, og er en af verdens…
Yume Food
Yume Food er en australsk socialøkonomisk virksomhed som arbejder for at bekæmpe spild af mad som eller ville blive brændt på australske lodsepladser.
Hvert år brændes 2,2 millioner tons helt spiselig mad fra kommercielle fødevarevirksomheder i Australien. Årsagerne til dette spild er mange f.eks. at grossister annuller bestillinger, at et produkt ikke opfylder eksportmærkningskrav, at supermarkeder tager produkter af hylderne, hvis de ikke sælger.
Det er grunden til at Katy Barfield i 2014 grundlagde Yume Food, en online markedsplads, der forbinder fødevareleverandører til købere.
Virksomheden har til huse i Melbourne har allerede vundet flere priser her i blandt Premier’s Recognition Award – på 2018 Premier’s Sustainability Awards.
Yume Food sætter leverandørernes mad på sin hjemmeside til stærkt reducerede priser. Her kan også se oplysninger om madens tilstand, minimumsordren og disponibel mængde.
Tassie laks, kokosvandskoncentrat, ferskenpasta, solbær og kyllingebryst er blandt de produkter der i øjeblikket går i stykker og derfor kasseres.
Leverandørerne vinder ved ordningen, fordi de ikke skal betale for at slippe af med fødevarer, og køberne vinder fordi de får maden til nedsat pris og miljøet vinder i stor stil ved ordningen.
Katy oplevede engang at et hotel i delstaten Victoria blev forbavset over at finde Tequesta Bay hummer haler på Yumes side (leverandøren var løbet for plads i deres lager og havde derfor indleveret hummerhalerne).
Hotellet så en mulighed for at servere hummerhale som side-ret, en ret som ellers lå uden for deres normale prisklasse.
Nestlé havde engang 14 tons maltitol, der ofte anvendes som sødemiddel i diabetisk mad, som de ikke kunne komme af med.
Yume Food var i stand til at forbinde Nestlé med et lægemiddelfirma, der brugte maltitolen til at overtrække piller med.
Ifølge Katy er det et af eksempelerne på, at Yume tænker ud af boksen og finder på kreative løsninger.
Katy Barfield fik ideen til virksomheden da hun var direktør for SecondBite, en velgørenhed, der omfordeler mad til de trængende.
Ifølge hende kan fødevareorganisationer for øjeblikket kun kan spare 2 procent af det madaffald der genereres. Derfor vil hun gerne finde en måde at omdirigere mere fra lossepladser og til forbrugere og virksomheder.
Mere end 250 leverandører og 1500 købere har tilmeldt sig Yume Food og Katy er særligt stolt af at kunne hjælpe landmænd, hvis levebrød bringes i når ordre annulleres.
Yume tager 10 procent af hver transaktion, og Katy håber at virksomheden vil være endelig økonomisk bæredygtig næste år.
Hun kunne godt tænke sig at regeringen ville bruge Yume Food som leverandør af mad til sine fængsler og til ældre i omsorgsfaciliteter.
Læs mere om Yume Food på: yumefood.com.au
Kilde: The Sidney Morning Herald
This Post Has 0 Comments