Indonesien er et af verdens fattigste og mest affaldsbelastede lande, og er en af verdens…

Krakakoa
Krakakoa er en indonesisk socialøkonomisk virksomhed, som arbejder for at fremme bæredygtig dyrkningsformer, gennem produktion af chokoladebarer.
Virksomheden oplærer og udstyrer indonesiske kakaobønder med de kompetencer og ressourcer de behøver for at kunne forbedre deres livsforhold og beskytte miljøet gennem bæredygtige og økologiske dyrkningsmetoder.
Med et bonde-til-bar koncept producere Krakakoa håndlavet chokolade af 100% indonesiske kakaobønner, som kommer fra små producenter, som de uddanner og betaler en højere pris end fair trade minimumprisen.
De enkelte håndfremstillede chokoladebarer bliver fyldt med krydderier og smage, der er karakteristiske for Indonesien så som chili, havsalt, saltede cashewnødder, kokos eller kanel.
Barerne pakkes derefter i fornemt indpakningspapir, som afspejler landets kulturelle forskellighed.
Sabrina Mustopo, stifter Krakakoa, har tidligere arbejdet mange forskellige steder i verden som konsulent for Mckinsey og rådgivet omkring bæredygtig landbrug og effektive dyrkningsmetoder. Men efter seks år som konsulent ville hun gerne tilbage og gøre noget ved Indonesiens chokoladesektor.
Selv om Indonesien er et ressourcerigt land er kakaodyrkningen i landet plaget af spild og ineffektivitet.
Indonesien er verdens tredjestørste kakaoproducent efter Costa Rica og Ghana, men indonesiske kakaobønner er kendt for deres dårlige kvalitet og indbringer derfor en lavere pris.
95% af produktionen er ikke fermenteret, hvilket betyder at den skal blandes med importerede bønner for at producere kakaopulver. Bønnerne, der ofte lever fra hånden-til-munden, udvinder tit blot kakaosmør og sælge deres afgrøde straks til en billigere pris i stedet for at vente og fermentere dem og høste og dermed få en mere langsigtet økonomisk fordele i form af en højere pris.
95% af kakaoplantagerne er ejet af småbønder, der anvender dårlige landbrugsteknikker – og har en aldrende bestand af kakaobuske – der hovedsagelig er plantet i 1980’erne – og er mere sårbare over for sygdom. Men bønnerne har ikke råd til at købe gødning eller pesticider. På grund af lav produktivitet og indkomstniveauer foretager småbønnerne også ofte ulovlig skovhugst i de beskyttede og bevaringsværdige områder nær deres plantage for at få det hele til at hænge sammen.
Sabrina Mustopo så hovedproblemet i den indonesiske kakaoindustri: En fragmenteret værdikæde, hvor kakaohandlere ikke har nogen forbindelse til producenterne, og producenterne ved intet om bønnerne.
Hun udtænkte en simpel forretningsmodel for at tackle problemet. Nemlig at oplære bønnerne i bæredygtige landbrugsmetoder og betale dem mere for deres kakaobønner ved at sælge chokolade af høj kvalitet til en høj pris.
De etablerede erhvervsaktører og bønnerne selv var tilbageholdende i forhold til at vælge en anden driftsmodel, så til sidst besluttede Sabrina Mustopo at starte ud på egen hånd, for at reformere kakaodyrkningssystemet. Og det blev starten på Krakakoa som til at begynde med havde navnet Kakoa. Sabina Mustopo har arbejdet intenst for at vinde tillid hos bønner og samarbejdspartnere, men et partnerskab med World Wildlife Fund (WWF) in Lampung har været en stor hjælp for troværdigheden.
Krakakoa tilbyder bønnerne en to-fire måneders program, som kommer gennem alt det i forhold til bæredygtig dyrkning, lige fra fermentering for at integrere skadedyrsbekæmpelses teknikker til praktiske forretningsfærdigheder så som håndtering af økonomi.
Virksomheden lærer bønnerne , hvordan de kan lave økologisk kompost fra animalske affaldsprodukter og resttræ, hvordan man kan producere flydende gødning ud fra rester fra fermenterings processen og hvordan man kan holde sin gård ren så man kan undgå svampe i at sprede sig. Efter endt uddannelse får bønnerne tilbudt dyrkningsredskaber og fortsat støtte fra Krakakoas medarbejdere.
I dag sælger Krakakoa en lang række chokoladebarer igennem sine egne butikker og gennem seks forskellige high-end supermarkeder i Indonesien. Virksomheden har sikret sig flere investeringer fra bl.a. Angel Investment Network Indonesia og regner med at vækste endnu mere. Et af målene er at nå op på at samarbejde med 1.000 bønner i løbet af 2018.
Læs mere om Krakakoa på: www.krakakoa.com
Kilde: Causeartist
Foto: from Krakakoa´s webpage
This Post Has 0 Comments