skip to Main Content

Studietur til socialøkonomiske virksomheder i Kaliningrad

I forbindelse med projektet „Development of social entrepreneurship in the Baltic Sea Region”, som er støttet af Nordisk Ministerråd besøgte repræsentanter fra Danmark, Letland og Polen 18.-20. juli 2018 socialøkonomiske virksomheder og uddannelser, der arbejdede med social entreprenørskab i Kaliningrad i Rusland.

Hovedfokus for besøget var at mødes med russiske sociale iværksættere og høre om deres arbejde og vilkår.

De ti deltagere i studieturen besøgte og mødte repræsentanter fra i alt ti forskellige organisationer og virksomheder, som er præsenteret kort herunder:

Hobby Tur
Naida Nasypova ses til venstre på fotoet

Hobby Tur (https://www.facebook.com/hobbytur)

Naida Nasypova er både stifter og leder af Hobby Tur, som arbejder med bæredygtig turisme. Virksomheden laver typisk en dags busture, der har fokus på at lære befolkningen i Kaliningrad om de lokale seværdigheder og samtidig lærer dem om deres kultur og historie. Der er meget lidt tilbage af det oprindelige Kaliningrad, som i slutningen af 2. Verdenskrig nærmest blev jævnet med jorden i forbindelse med engelske og russiske luft bombardementer.
Derfor hjælper Nadia og hendes virksomhed så at sige folk med at genopdage rigdommen i deres egen historie, kultur og natur.
Virksomheden er ret succesfuld og har haft turer til over 100 forskellige besøgssteder i Kaliningradregionen. Den er også ret populær, den er i stand til at betale løn til lokale guider og besøgssteder. Der er for øjeblikket fire ansatte.

Danke Shop
Danke Shop

Interiør fra en af Danke-Shops butikker – Andrej Gromnyuk ses til højre på fotoet.

Danke Shop ( facebook https://www.facebook.com/dankeshopkld/ )
Andrej Gromnyuk er stifter og ejer af Danke-Shop, som indsamler og donerer brugt tøj til mennesker i nød. Han har fået ideen til virksomheden fra en tysk velgørende organisation. Det tøj der ikke gives væk sælges i
Danke-Shops butikker.
På nuværende tidspunkt har virksomheden tre butikker, 20 ansatte og 16 containere til indsamling af tøj.

Vorota
Interiør fra Vorota – Anna Karpenko ses midt i fotoet i blå bukser

Vorota
Vorota set udefra

Vorota

Vorota ledes af Anna Karpenko. Virksomheden, der ligger i en fredet bygning, som har været del af den gamle preusiske bymur bygget i syttenhundredtallet, er primært drevet af  frivillige. Stedet fungere som en slags “communitycenter”, hvor der er cafédrift, fotoudstillinger og der afholdes masser af events.
Pga. Stedets status som offentligt monument, er det ikke lovligt at sælge varer f.eks. udstillede fotografier og billeder, og bl.a. af den grund er det lidt svært for Vorota at finde en bæredygtig forretningsmodel.

I øvrigt har den danske Konsul i Kaliningrad, Arne Grove doneret det piano, der står i Vorota.

Krauslab
En del af lærerstaben fra Krauslab – Olga Kovbasyuk er nr. to fra højre.

Krauslab entrepreneurship programme ved Baltic Federal University (http://new.krauslab.ru/en)
Krauslab entrepreneurship programme ved Baltic Federal University er et internationalt og praksis orienteret iværksætter masterprogram for kreative og ambitiøse studerende, der er i stand til at tage ansvar for eget liv, læring og karriere.
Uddannelsen, der er oprettet i 2014, har droppet den traditionelle, og som de selv siger kedelige, tavleundervisning i et ønske om at gøre undervisningen mere virkelighedsnær. Det sker primært gennem et bredt samarbejde med private virksomheder. De studerende får på den måde selv en stor frihed og et stort ansvar for deres egen læring. Som leder af Krauslab, Olga Kovbasyuk, udtrykker det kan de studerende lære med udgangspunkt i det, der interesserer dem. Underviserne er der hovedsagelig for at støtte og facilitere de studerendes læring ud fra deres interesser. De er der ikke for at overfører viden på den “gammeldags måde”.
Siden sidste år tilbydes der også undervisningsprogrammer på engelsk.

Krauslab er på mange måder unik og meget utraditionel for det russiske uddannelsessystem og faktisk også i forhold til universitetsuddannelse i resten af verden.

Observer
Interiør fra Observer – Julia Romaneskaya i til venstre i hvid kjole fortæller her om virksomheden

Observer
Stifter og leder af Observer, Roman Aranin, ses i midten af fotoet

Observer (https://o-mp.ru)

Observer er en socialøkonomisk virksomhed der fremstiller og slæger kørestole og andet udstyr til handicappede over hele Rusland samt andre steder i verden. Virksomheden er stiftet og ledet af Roman Aranin, der selv er kørestolsbruger efter en ulykke for 14 år siden.

Roman har startet virksomheden for at hjælpe handicappede i Rusland bl.a. ved at skabe jobmuligheder for dem.
Han arbejder gennem virksomheden også for at ændre kulturen i forhold til handicapped, som i Rusland meget ses som ofre. En handicappet, i Rusland, er i følge den offentlige opfattelse, en der sidder og tigger i metroen – som Roman udtrykker det. Han arbejder samtidigt også for at skabe opmærksomhed omkring tilgængelighed i det offentlige rum, og virksomheden fremstiller flere produkter der kan være med til at øge tilgængeligheden for handicappede i Kaliningrad regionen.

Virksomheden har været meget succesfuld og har i dag 25-30 ansatte hvoraf ca. 30% er kørestolsbrugere.
Roman er bl.a. blevet udnævnt til “Social Entrepreneur of the Year” af “Our Future Fonden” for sit arbejde.

Akademia Genivev

Akademia Genivev
Interiør fra Akademia Genivev – Yulia Taranova ses mid i fotoet i hvid trøje og røde bukser

Akademia Genivev (a-genio.ru)

Akademia Genivev, der står for Akademiet for Genier, er en sommerskole som lærer børn i skolealderen digitale kompetencer. Stedet, er ledet af Yulia Taranova, giver børnene mulighed for at bruge sommerperioden på at lære digitale færdigheder gennem leg og arbejde med programmering, filmredigering, robotter og spil. LEGO klodser og LEGO´s robotter var i øvrigt meget populære på stedet.

Our future foundation
Nadezhda Mamaeva, i hvid kjole, fra “Our future foundation” modtager her en lille gave.
Lys og honningbolcher fra Bistad i Aarhus.

Nashe Budushee foundation – Our future foundation

“Our future foundation” blev grundlagt i 2007 af den russiske forretningsmand Vagit Alekperovs for at fremme socialt iværksætteri i Rusland.
Grundlæggeren ønsker at Fonden skal være en katalysator for positiv social forandring i det russiske samfund ved at bidrage til udviklingen af socialt iværksætteri, og yde støtte og finansiering til virksomheder, som arbejder på at løse sociale problemer.
Nadezda Mamaeva er leder af fonden, som ud over økonomisk støtte hjælper sociale iværksættere på mange måder bl.a. gennem online rådgivning og hjælp til forretningsudvikling.

Fonden står for et årligt Award Show, hvor Årets sociale iværksætter udnævnes, den afholder markeder og udstillinger, Round table diskussioner og seminarer og kurser. “Our future foundation” har også udgivet en lang række bøger og publikationer.

Man kan læse mere om fonden på socialenterprisebsr.net: Klik her!

Altes Haus Museum

Altes Haus Museum
Natashia og Alexander der har skabt Altes Haus museum

Altes Haus museum (http://alteshaus.ru)

Altes Hous museum er etableret i en lejlighed i et hus bygget i 1912, og er indrettet i det gamle Königsbergs ånd (Kaliningrad hed Köningsberg da det var i tysk besiddelse før 2. Verdenskrig).
Museet, der er stiftet og drives af ægteparrte Alexander og Natashia, har på mirakuløst formået at bevarede et autentisk interiør, bestående af originale møbler og genstande som fører en på en rejse 100 tilbage i det gamle Østpreussen. Alt er fundet på gamle loftsrum, købt på loppemarkeder og ved europæiske auktioner.

Museums-lejligheden blev åbnet for besøgende i april 2014 og den er bestemt et besøg værd.
Alexander og Natashia har i øvrigt hentet inspiration fra Den Gamle By i Aarhus.

Zelenoye Delo
Stifter af Zelenoye Delo, Oleg Paukoff, ses bagerst til højre i fotoet

Zelenoye Delo 
Zelenoye Delo er en socialøkonomisk virksomhed der arbejder med genanvendelse og cirkulær økonomi gennem indsamling af affald. Ejer og stifter af virksomheden Oleg Paukoff, har primært startet Zelenoye Delo for at bekæmpe forurening og forbedre miljøet. (noget der er hårdt brug for i Kaliningrad, hvor der i øjeblikket ikke findes ordninger for genanvendelse af affald, hvorfor det meste lander på lossepladser. Virksomheden indsamler og sorterer affald fra beboere i Kaliningrad. Affaldet sorteres derefter og anvendes til nye produkter.
Oleg betaler i øjeblikket for at helte affaldet hos beboerne, sælge de sorterede produkter til en højere pris – kan han tjene penge til at få virksomheden til at køre rundt. Virksomheden har i dag fire ansatte og har indtil nu indsamlet 1000 tons affald.

Oleg er blevet i 2017 udnævnt til Social Entrepreneur of the Year af Our future foundation for sit arbejde.

Fort Dönhoff
Fort Dönhoff set udefra

Fort Dönhoff
Interiør fra Fort Dönhoff – daglig leder, Tatyana Soroka, ses til venstre på fotoet 

Fort Dönhoff (https://fortdonhoff.ru)

Fort Dönhoff er en del af Königsbergs tidligere fæstningssystem, der blev bygget fra 1877-81. Fæstningssystemet bestod af 12 fæstningsværker der lå i en kreds omkring byen. Fortet blev også anvendt af tyskerne under 2. Verdenskrig og overgav sig i 1945 næsten uden kamp. Siden da har området været lukket og der har kun været adgang for det russiske militær. Men for få år siden blev området overført fra Forsvarsministeriet til private – og lukket op for turisme. Dönhoff er det bedst bevarede af de 12 gamle fæstningsværker. Og i dag drives området af Tatyana Soroka med hjælpe fra frivillige.
Tatyana giver spændende, dramatiserede og medrivende rundvisninger i det 4000 m2 store fæstningsværk, der nu også indeholder en café, små butikker og lokaler, der lejes ud til events.

Studiebesøget gav deltagerne, både danske, polske og lettiske en sjælden mulighed for at se en anden side af Rusland end den som præsenteres i medierne. Her arbejder masser af sociale iværksættere på trods af omstændigheder på at skabe bedre muligheder og vilkår for udsatte mennesker, på at forbedre miljøet og på at bevare og genopbygge kultur og historisk forståelse. Flere af dem har samtidig haft succes med at skabe en økonomisk bæredygtig forretning og lokale arbejdspladser både til udsatte og almindelige mennesker.

Stor tak til vores russiske samarbejdspartner COBUCE og til værter for besøget Julia, Tilda, Evgeniya, Kate, Maxim og Tatyana.

Danske deltagere i turen var Maria Pagels fra Grennessminde, Luise Li Langergaard fra Social Entrepreneurship and Management uddannelsen på Roskilde Universitet og Per Bach fra Sociale Entreprenører i Danmark.

Læs mere om projekt ”Social entrepreneurship development in the Baltic Sea region” her

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top