Indonesien er et af verdens fattigste og mest affaldsbelastede lande, og er en af verdens…

REstart hjælper lokale flygtninge med at starte egen virksomhed
REstart er en socialøkonomisk startup med hovedsæde i Aalborg, som er af den overbevisning, at mange af de flygtninge, der i tidens løb er kommet til Danmark, har meget at bidrage med – de mangler bare muligheden.
2 co-foundere med Eoghan Stack, topchefen for Dublin City University’s
‘Ryan Academy’ for iværksættere
Det gavner hverken integrationen eller væksten i landet, at mange ender på overførselsindkomst eller i jobs med lav indkomst. Derfor er REstart i gang med at udvikle en fælles finansieringsplatform, som skal hjælpe ressourcestærke flygtninge med at starte egen virksomhed. Det foregår lokalt via crowdfunding.
– Restart kan være med til at reducere velfærdsomkostninger, øge skatteindtægter og skabe et stærkt tværkulturelt sammenhold i Danmark. Vi vil gøre op med det udbredte syn på flygtninge som en byrde og udgift for samfundet. Det skal foregå lokalt, hvor man drager nytte af deres hidtil uudnyttede potentiale, siger Alexis Rhyner, som er en initiativtager til Restart.
Hun tilføjer, at platformen tilbyder et alternativ til traditionel velgørenhed og specielt appellerer til dem, der er skeptiske over for effekten af deres donationer. Entreprenører, private og andre, der har lyst til at gøre en forskel, kan få indflydelse på udviklingen i deres lokalsamfund – både kulturelt og forretningsmæssigt – hvis de bidrager økonomisk. REstart ønsker at udvikle en langsigtet løsning til et langsigtet problem.
En mulighed i stedet for en byrde
Den europæiske flygtningekrise har hidtil fungeret som katalysator for et i stigende grad polariseret samfund. Debatten om flygtninge kommer ofte til at handle om politik og følelser, og der er et overvejende fokus på negative aspekter, såsom de sociale- og sikkerhedsproblemer.
– Vi glemmer at italesætte de kompetencer, som mange flygtninge faktisk kan bidrage med, siger Alexis Rhyner og understreger, at tusindvis af flygtninge har erfaring med iværksætteri.
På trods af denne erfaring – og selv om mange organisationer forsøger at hjælpe flygtninge med iværksætteri – bliver de mødt af samme barrier: den finansiering, som kræves for at starte virksomhed. Det fører til, at ressourcestærke flygtninge bliver isoleret – både økonomisk og samfundsmæssigt.
– Vi hjælper ressourcestærke flygtninge og organisationer i hele Europa med finansiering og giver samtidig privatpersoner muligheden for aktivt at gøre en forskel i deres lokalsamfund. Hvis vi udnytter flygtningenes ressourcer, kan vi i fællesskab gøre Europa stærkere. Vi ser flygtningene som en mulighed for udvikling i stedet for en byrde, forklarer Jesper A. Vedel, der er co-founder og kommunikationschef hos REstart.
Derfor er REstart unik
Som NGO’er ønsker REstart ikke at være afhængig af donationer og fundraising alene. Ved at fusionere Kivas crowdsourcede investeringsmodel med Y Combinators idé om delt egenkapital er der blevet skabt en innovativ socialøkonomisk virksomhed. Kort fortalt er REstart verdens første selvunderstøttede finansieringsplatform, som crowdsourcer små og mellemstore investeringer, med det formål at støtte udviklingen af lokale virksomheder.
– Vi indsamler investeringer fra lokalbefolkningen og kobler dem med lokale flygtninge med forretningsideer, som er prøvet af. Vi tager egenkapital i de virksomheder, vi i fællesskab starter som betaling for at facilitere finansieringen. Det giver os mulighed for at operere uafhængigt af donationer, bevillinger og lignende, siger Jesper A. Vedel og uddyber:
– Det gør også, at lokale investorer på længere sigt kan se frem til at få deres investering igen. Selv om vi arbejder for at være samfundsgavnlige, vil vi også generere profit med det formål at skabe en uafhængig og skalerbar virksomhed.
Alexis Rhyner arbejder med Conor Clancy, Chef og
stifter af Refugee Entrepreneurs Denmark, og Christopher
Klüter, Direktør for HackYourFuture i København
Et af Restarts mål er at indgå i et stærkt samarbejde med eksisterende støtteorganisationer og virksomheder. Her kan fremhæves et strategisk samarbejde med Refugee Entrepreneurs Denmark (RED), som er en socialøkonomisk inkubator med fokus på at hjælpe flygtninge med at udvikle deres virksomhedsidé. Conor Clancy og RED (medvirkede i SED’s nyhedsbrev i marts), er en værdifuld partner for Restart, fordi de hjælper med at identificere, støtte, og klargøre iværksættere til at modtage funding. RED og REstart har samme vision om at hjælpe flygtninge med at blive ligeværdige medlemmer af det danske fællesskab.
En virksomhed i udvikling
REstart så dagens lys i februar og har i dag et hold bestående af: Tre co-founders, seks rådgivere, to strategiske partnerskaber, en klient og mere end otte frivillige.
REstart er rig på menneskelige ressourcer, ekstern support og har et voksende internationalt netværk. Siden februar har den socialøkonomiske startup modtaget følgende anerkendelser:
• Har opnået top 10 placering til Danmarks Innovationspris – ud af mere end 1000 ansøgere (april 2017)
• Er som den første socialøkonomiske virksomhed blevet optaget i Aalborg Universitets Inkubator (maj 2017)
• Er blevet valgt til at repræsentere Aalborg Universitet i ”European Consortium of Innovative Universities’ Start Up Discovery Journey” (september 2017)
REstart er lige nu i gang med at formulere en samarbejdsaftale med sin første klient, Bispehavens Køkken, som er et mangfoldigt folkekøkken i Aarhus. Det bliver et pilotprojekt, hvor de involverede parter kan lære, validere og videreudvikle forretningsmodellen.
Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard, får serveret hjemmelavet
marrokansk suppe af Bispehavens Køkken under ’Rethink Activism’
festivallen i Aarhus
Bidrag og bliv en del af REstart
REstarts største udfordringer er at få forretningsmodellen raffineret, at få adgang til brofinansiering og at få udviklet en budget-prognose.
– Vi vil gerne have input fra folk, der kan byde ind på disse områder. Så send os endelig en mail på Alexis@REstartRefugees.com og gå ind på restartrefugees.com og tilmeld dig nyhedsbrevet, lyder opfordringen fra folkene bag Restart, som lover ikke at spamme abonnenterne.
REstart er også på udkig efter en co-founder, som er stærk i økonomi. Rådgivere og mentorer på det område har også interesse. Kontakt Alexis: Alexis@REstartRefugees.com for yderligere information.
Kender du til nogle flygtninge-iværksættere i Danmark eller europæiske flygtninge-inkubatorer, må du meget gerne introducere REstart: Info@REstartRefugees.com. Yderligere forespørgsler eller feedback er også velkomne.
Følg REstart på Facebook
Læs mere på: restartrefugees.com
FLERE FOTOS:
“Refugees
It’s not charity, it’s just good business”
Autentisk Uzbekisk madlavning under ‘Rethink Activism’ festivallen i
Aarhus
En gruppe kvinder klargøre mad hos Bispehavens Køkken
This Post Has 0 Comments