skip to Main Content

Møntvaskeriet Social økonomisk virksomhed

Møntvaskeriet Socialøkonomisk Virksomhed - Stevns

I Store Heddinge på Stevns er byens møntvaskeri blevet omdannet til en socialøkonomisk virksomhed, til gavn for bylivet og unge der skal have et skub i gang.

Den forhenværende indehaver af møntvaskeriet Jim Nielsen, havde længe forsøgt at sælge møntvaskeriet der har eksisteret siden 1960érne. Møntvaskeriet har mange kunder, hvorfor det ville ærgre Jim Nielsen hvis møntvaskeriet skulle lukke, særligt da der ikke er et tilsvarende i nærområdet. Så da en gruppe frivillige kom forbi med en idé om at drive møntvaskeriet som en socialøkonomisk virksomhed, valgte Jim Nielsen at forære møntvaskeriet væk i den gode sags tjeneste.

Et møntvaskeri der ejes af folket
Møntvaskeriet går under navnet ”møntvaskeriet socialøkonomisk virksomhed” og ejes af folket. Det er registreret som en iværksættervirksomhed, der kan sammenlignes med et anpartsselskab, hvor alle kan købe sig ind for 501 kr. De 500 kr. er et lån der tilbagebetales når vaskeriet har indtjening og den sidste krone er en andel, som giver stemmeret ved generalforsamlinger samt indflydelse på virksomhedens udvikling.
Virksomheden fungerer på almindelige markedsvilkår, men overskuddet bruges til at skabe arbejdspladser for møntvaskeriets ansatte.

 

Medarbejderne og brugerne
Medarbejderne på Møntvaskeriet er unge i særligt tilrettelagt undervisningsforløb (STU), eller andre med arbejdsrelaterede udfordringer. De kommer til at arbejde med opgaver som rengøring og vaskeriopgaver, men mange andre opgaver kan også komme i spil. Møntvaskeriet åbnede som socialøkonomisk virksomhed for to uger siden og udover de frivillige, har de allerede den første unge tilknyttet.

Særligt kan vaskeriet henvende sig til byens ældre borgere samt turisterne som ligger til i havnen. Tanken er, at medarbejderne som en service kunne hente vasketøj på havnen, for byens turister, derudover vil man gerne oprette en god aftale med byens ældre, som eksempelvis at hente og bringe deres vasketøj.

Udfordringer
På nuværende tidspunkt drives virksomheden af frivillige ildsjæle, men visionen er at skabe indtægt til ansættelser og en optimering af udstyret. Udover at kunne købe anpart i virksomheden er det blevet besluttet at oprette en crowdfundings-kampagne, for at finansiere en optimering af udstyret. Møntvaskeriet har gode gamle maskiner der virker, men de er fra 1990érne og derfor vil de frivillige gerne købe større maskiner med bedre effektivitet. Derudover håber de også at kunne købe et moderniseret betalingsanlæg, der kan tage andet end mønter.

Vil du støtte Møntvaskeriet Socialøkonomisk virksomhed?
Vil du gerne være medejer af vaskeriet, eller støtte på anden vis, kan du kontakte Hans Christian Rasmussen på tlf. 29908583 eller email. hc@stenvspil.dk

Læs mere på Møntvaskeriet Socialøkonomisk Virksomhed´s Facebook gruppe

 

Kilde: TV Øst

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top