skip to Main Content

Social Bite

Social Bite er en socialøkonomisk virksomhed i Skotland, som forsøger at afhjælpe hjemløshed gennem forskellige innovative løsninger fra café og restaurantdrift samt arbejds- og støtteprogrammer til midlertidige bolig tilbud.

Social Bite er organiseret som en fond, hvor 100% af overskuddet går til at løse sociale problemer i Skotland og andre steder i verden.
Fonden ejer Social Bite, der er en lille kæde af sandwich-butikker og HOME Restaurant, som tilbyder oplæring og beskæftigelsesmuligheder til hjemløse og sårbare i Edinburgh.

Pr. april 2017 har Social Bite fem butikker baseret i Glasgow, Edinburgh og Aberdeen, og der er planer om at udvide med en butik i Dundee også. Udover sandwich tilbyder Social Bites butikker også et mindre udvalg af varme retter, salater og supper.
Social Bites har fornylig udvidet virksomheden med high-end restauranten HOME. Også her kan hjemløse spise gratis gennem en pay it forward model, hvor andre betaler for et måltid forud.

Visionen for Social Bite er at vokse og blive til en stor Sanwich-butikskæde og konkurrere med alle de store brands som Pret a Manger, EAT, Baguette Express og Greggs.
Drømmen er at Med Social Bite bliver en stor kæde, som vil kunne donere millioner af pund til charities og kan beskæftige hundredevis af mennesker, hvoraf 25% vil have været hjemløse.
Folkene bag Social Bite er meget bevidste om, at det vil kræve at virksomheden hele tiden arbejder målrettet på at være byens bedste sandwich-butik, hvis drømmen skal realiseres.

Stifterne af Social Bite Josh Littlejohn and Alice Thompson blev inspireret til at starte virksomheden efter at have læst Muhammad Yunus´bog “Creating a World Without Poverty: Social Business and the Future of Capitalism” i 2011. Efter at have læst bogen blev Josh og Alice så begejstrede for Yunus´ ide, at de rejste til Bangladesh for at se de virksomheder han havde stiftet dér og for at møde ham personligt.

Efter turen vendte de hjem til Edinburgh, så inspirerede af hvad de havde oplevet, at de valgte at sælge deres eventvirksomhed og satse alt på at starte en socialøkonomisk virksomhed – og det var starten til Social Bite.

Social Bite tilbyder såkaldt ‘Suspended Coffee and Food’ hvilket betyder, at man som kunde via en ”Pay it Forward” model  kan betale forud for kaffe eller mad fra menukortet, som en lokal hjemløs så senere kan komme ind i butikken og bede om at få serveret.

Ordningen betyder at Social Bite hver dag bespiser 150 hjemløse via virksomhedens fem butikker.
Social Bites tilbyder også “Social Suppers” om aftenen, hvor man invitere hjemløse til til et varmt måltid og ved samme lejlighed tilbyder forskellige former for støtte for at hjælpe dem ud af situationen.

En del af Social Bites overskud går til at støtte andre lokale velgørende organisationer, som også arbejder med at bekæmpe hjemløshed. Men Social Bites støtter også internationale projekter bl.a. projekter som hjælper flygtninge og et projekt som tilbyder mikro-lån til kvinder i Malawi.

For at hjælpe hjemløse ud af hjemløshed har The Social Bite har også skabt The Social Bite Academy, der tager hjemløse fra gaderne for at bringe dem igennem en proces med støtte og hjælp som i sidste ende ender med fuldtids beskæftigelse. Akademiet hjælper bl.a. med at finde bolig, give uddannelse, kvalifikationer og erhvervserfaring.
Social Bite vil gerne hjælpe 10 hjemløse gennem forløbet hvert år.

Som sidste skud på stammen vil Social Bite i løbet 2017 bygge Skotlands første by for hjemløse, i første omgang med økohuse til 20 hjemløse fra Edinbourgh. Josh Littlejohn har allerede rejst 750.000 pund til projektet og den første prototype af husene er bygget.

Projektet skal hjælpe hjemløse til en permanent bolig og sammen med et jobtilbud i Soial Bites butikker skal det være med til at bryde hjemløshedens onde cirkel for altid.

Flere berømtheder har besøgt Social Bites sandwich-butikker bl.a. George Clooney og Leonardo DiCaprio, hvilket har givet masser af publicity og været med til at sætte virksomheden på det global landkort.

Læs mere om Social Bite på: social-bite.co.uk

Se video om Social Bite her

Man kan give donationer hjemløsebyen The Social Bite Village her

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top