skip to Main Content

Ny rapport fra Young Foundation om stor-kooperativet Mondragon

En ny rapport fra Young Foundation lanceret d. 5. april 2017 omkring stor-kooperativet Mondragon i Spanien, viser en stor global virksomhed, der ejes af sine ansatte, som leverer både økonomisk og social lighed ved at kombinere succes på markedet med sociale ydelser.

Mondragon Corporation er verdens største industrielle kooperativ, som er baseret i Baskerlandet i Spanien. Storkooperativet består af mere end 260 forskellige virksomheder og datterselskaber, med over 75.000 ansatte i 35 lande og har en årlig omsætning på mere end 12 milliarder €. (Det svarer til en omsætning på størrelse med virksomheder som Kellogs og Visa).

Rapporten ”Humanity at Work – MONDRAGON, a social innovation ecosystem case study” viser, at MONDRAGON ikke bare betragter sociale værdier som en slags ”nice to have” i forhold til branding, som det måske kan være tilfældet for mange traditionelle virksomheder, der arbejder med CSR. I stedet er sociale værdier indlejret i kernen af arbejdsgange i MONDRAGON og er med til at drive virksomheden fremad.
Det viser sig f.eks. i det forhold, der mellem lønnen for den laveste og højest betalte arbejder. I MONDRAGON er det 1: 9 (i forhold til 1: 129 for et såkaldt FTSE 100 selskab).

Det viser sig også i forhold til uddannelses- og deltagelsesmuligheder, der er for, samt i omfordeling af rigdom og demokratiske processer, som gør det muligt for enhver medarbejder at være med til at stemme om centrale principper i virksomheden.

Young Foundations rapport afdækket et blomstrende økosystem, som kan være til inspiration for udvikling af en inklusivt økonomi andre steder f.eks. i England. Rapporten viser, hvordan virksomheder kan være både konkurrencedygtige på markedet og skabe social værdi i stor skala.

Forskningen bag rapporten ser på forskellige elementer i den måde MONDRAGON fungere på for at forstå, hvad der driver virksomheden fremad, og hvad man kan lærer fra virksomhedens model.

Rapporten viser overordnet, at Mondragon er mere end blot en virksomhed – den er med til at vise, hvordan vi kan gentænke vores økonomiske system.

Læs mere her

Rapporten “Humanity at Work – MONDRAGON, a social innovation ecosystem case study” kan downloades her

Kilde: Young Foundation

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top