skip to Main Content

Australsk social impact bond skal reducere hjemløshed

Delstaten Syd Australien har netop lanceret sin første Social Impact Bond på 9 millioner dollars, som skal reducere kronisk hjemløshed.

Projektet løber over 7 år og 9 måneder og skal finansiere en ”bolig først” indsats efter ”pay for succes” princippet i Adelaide, Sydney og Melbourne, som skal skaffe bolig til 600 personer gennem et program, som er fokuseret på livskundskaber og beskæftigelse.
Udgangspunktet er at nøglen til at bekæmpe hjemløshed og dertil relaterede kriminalitet, sundhedsproblemer og misbrug, er og at man først og fremmest giver mennesker et permanent sted at bo.

Common Ground Adelaide, der er en af de organisationer som den nye social impact bond skal finansiere, hævder at have en 95 procents succes rate. Den nye social impact bond, der har fået navnet Aspire, vil give et årligt afkast på 8,5%, hvis organisationerne har succes med deres indsats.

Aspire er et samarbejde mellem mellem Social Ventures Australia, delstatsregeringen i Syd Australien og nonprofit organisationerne Hutt St Centre og Common Ground Adelaide.
Aspires indsats skal efter planen begynde i starten af juli 2017 og er baseret på en bolig først model, som skal opbygge uafhængighed og modstandsdygtighed blandt hjemløse.

Målgruppen for projektet er en gruppe på 600 mennesker i Adelaide, som i en eller anden udstrækning har oplevet hjemsløshed. Projektet skal forbedre de hjemløses liv på specielt tre områder:
– Indlæggelser på hospital
– Fængselsdomme
– og brug af akutte ydelser for hjemløse.

Afkastet af den nye social impact bond udregnes efter den grad af succes der er på disse tre områder. Herud over tilbyder projektet også forskellige former for hjælp i forhold til sundhed og beskæftigelse.

Hjemløshed er et stort problem i Syd Australien, hvor man anslår at 12.000 mennesker i hvert år bliver hjemløse. Derfor er Syd Australiens minister for sundhed, Jack Snelling, også begejstret for den nye social impact bond. Ifølge ham kan man nu med hjælp fra private investorer og gennem specielt tilrettelagt indsats forbedre livet for sårbare og hjemløse mennesker.
Det er ikke bare de hjemløse, som får gavn af programmet men også samfundet som sådan, fordi sundhedsvæsen, retsvæsen og akutservices for hjemløse bliver reduceret.

Hvis projektet kan levere både positiv social og økonomisk resultater, vil det ifølge Ian Learmonth fra Social Ventures Australia kunne kopieres af andre delstatsregeringer i Australien også, som en metode til at adressere hjemløshed.

Der skal nu rejses 9 millioner dollars til projektet.

Læs mere her

Kilde: Pro Bono Australia

 

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top