skip to Main Content

Refugee Entrepreneurs Denmark

Den socialøkonomiske virksomhed Refugee Entrepreneurs Denmark (R.E.D.) tilbyder en innovativ løsning på den høje arbejdsløshedsprocent blandt flygtninge i Danmark.

R.E.D. arbejder med iværksætteri som et redskab til både work-integration gennem jobskabelse, og social og kulturel integration gennem aktiv deltagelse i samfundet. R.E.D. mener at flygtninge bør ses som en mulighed frem for en byrde for det danske samfund.

Iværksætteri som metode
Conor Clancy startede den socialøkonomiske virksomhed Refugee Entrepreneurs Denmark i sommeren 2016, det gjorde han fordi han så et uudnyttet potentiale, “I started R.E.D. because I saw a wasted potential among refugees. I believe entrepreneurship will allow them to demonstrate the resourceful people that they often are”, forklarer Conor. Organisation tæller i dag også Emil Schneider, Kristina Nielsen og praktikanten Fareed Kabeer. Refugee Entrepreneurs Denmark
Conor, Emil og Kristina mødte hinanden under deres studier på Roskilde Universitet, hvorfra de alle har en kandidatgrad i Social Entrepreneurship and Management. Det var også her idéen om R.E.D. opstod. På baggrund af studier af metoderne, som Projekt Mikrolån arbejder med i Aarhus, samt studiet af incubatorer for flygtninge i andre EU-lande, formedes R.E.D.s metodik.
R.E.D. arbejder først og fremmest med individuel sparring og mentoring, og tilbyder desuden flygtningeiværksætterne en gratis arbejdsplads i det socialøkonomiske kontorfællesskab KPH Projects, kurser gennem et partnerskab med Foreningen For Fremme af Iværksætteri Blandt Flygtninge, en mentor indenfor deres felt og branche, grafik- og webdesign samt rådgivning omkring funding og investering.
R.E.D. er en netværksorganisation, hvor relevante aktører bringes sammen om at tilbyde de bedst mulige rammer for flygtningeiværksættere. R.E.D. selv indgår et partnerskab med den enkelte flygtningeiværksætter og sparrer på lige fod om udviklingen af den enkelte start-up.

Fra flygtning til iværksætter 
De flygtningeiværksættere, som udgør R.E.D., arbejder indenfor meget forskellige brancher. Det afgørende i R.E.D.s screening er at flygtningene besidder den motivation, der skal til for at lykkes. Et godt eksempel er Khalid, som har udviklet konceptet TellMe, en medieplatform som skal understøtte flygtninges muligheder for deltagelse i samfundet gennem formidling og vidensdeling. R.E.D. arbejder med Khalid, fordi organisationen ser at han har meget at bidrage med i det danske samfund, Conor uddyber “Entrepreneurs like Khalid has the potential to multiply R.E.D.s impact, as his media platform will support the integration of newcomers in Denmark”.
Se video hvor Indsæt videoen hvor Khalid fortæller om vores samarbejdet med R.E.D. her
Gennem deltagelse i R.E.D.s incubator- og acceleratorforløb har Khalid mulighed for at tage sin virksomhed fra idé til marked og dermed gå fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse. Ambitionen er at flygtningeiværksætterne en dag også kan bidrage yderligere til jobskabelsen i Danmark i takt med at deres virksomheder og organisationer vokser. Størstedelen af de flygtningene, som R.E.D. i øjeblikket arbejder med, har enten en social forretningsmodel eller et fokus på work-integration.

R.E.D.s socialøkonomiske forretningsmodel 
Som socialøkonomisk virksomhed har R.E.D. et ønske om ikke at være afhængig af funding alene. R.E.D. etablerer derfor et partnerskab med flygtningeiværksætterne, hvor R.E.D. i 7 år ejer 10% af virksomhederne. Modellen reflekterer organisationens kerneværdi, som er at “when the entrepreneur succeeds, we succeed”. Denne model bidrager til organisationens indtægter, men er en langsigtet investering. R.E.D. søger derfor i øjeblikket funding til etableringen af organisationen.

R.E.D. udtaget til Hult Prize 2017Refugee Entrepreneurs DenmarkDen 3. til 4. marts deltog R.E.D. i Hult Prize Regional Final 2017 i London, som én af 60 projekter, der blev udtaget blandt ca. 50.000 ansøgere. Hult Prize arrangeres årligt af Clinton Fondens Global Initiative og Hult International Business School.
Årets tema var ‘Re-Awakening Human Potential – Opportunity Refugee’ og i alt afholdtes 5 regionale konkurrencer i hhv. Dubai, Shanghai, Boston, San Francisco og endelig London. Fra hver finale kvalificerede ét hold sig til et acceleratorforløb som afsluttes med en global finale, der afholdes i Washington i september, og hvor hovedpræmien er 1 mio. dollars.
“Under konkurrencen mødte vi mange inspirerende deltagere med ambitioner inden for socialøkonomi samt et dommerpanel, som virkelig var ærefrygtindgydende”, fortæller Kristina og fortsætter “Vi blev short-listet, og var dermed 1-2 pladser fra at nå finalen.
Det er selvfølgelig ærgerligt at være så tæt på og så alligevel så langt fra, men vi er bestemt vendt hjem inspirerede og med fornyet energi, og vi tager den gode feedback fra dommerne med os i vores videre arbejde.”

En organisation i udvikling 
Siden oktober har R.E.D. arbejdet med 7 flygtningeiværksættere og organisationen påbegynder nu anden runde af incubatorforløbet. Fokus er dermed fremadrettet at udvide antallet af deltagere. Samtidig er det også et stort fokus at sikre funding til den fortsatte drift og udvikling af incubator- og acceleratorprogrammet, herunder er ambitionen også at udvide acceleratorprogrammets aktiviteter og indhold, bl.a. at sikre seed capital til flygtningeiværksætterne.

Ønsker du at bidrage til R.E.D.s arbejde?
Hvis du har konkret erfaring med fondssøgning og konkrete idéer til R.E.D., så kontakt Kristina på khoghnielsen@gmail.com

R.E.D. søger i øjeblikket også flere mentorer til organisationens mentorprogram, hvis dette har interesse er du meget velkommen til at henvende dig til Emil på emilreddk@gmail.com

Du kan læse mere om R.E.D. på: www.refugeeentrepreneursdenmark.dk
Du kan også besøge organisationens facebookside her

Du kan også finde R.E.D. helt analogt på KPH Projects Enghavevej 80-82, 3. sal 2450 København SV

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top