skip to Main Content

Ny rapport om mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder

Sociale Entreprenører i Danmark har bidraget til rapporten ”Social Entrepreneurship Certification and Labeling” som netop er udkommet.

Rapporten analyserer eksisterende mærkeordninger indenfor social ansvarlighed og bæredygtighed i Estland, Letland og Danmark og anviser en vej fremover.
Rapporten er produceret som del af projekt “Social Entrepreneruship for a Sustainable Future”.
Projektets hovedformål har været at skabe samarbejde mellem sociale iværksætternetværk og –organisationer i Estland, Letland og Danmark og at dele eksisterende viden og erfaringer omkring juridiske rammer fog mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder.

Socialt iværksætteri er et effektivt værktøj i forhold til at løse sociale problemer og sektoren vokser hastigt i Europa.
Konceptet er stadigt forholdsvist nyt og mange af de sociale iværksættere og socialøkonomiske virksomheder star overfor flere udfordringer og vanskeligheder. F.eks. mangel på juridiske rammer, manglende støtte fra stat og kommune, komplicerede forretningsmodeller manglende kendskab til konceptet blandt den generelle befolkning og adgang til investeringsmarkeder.

Mange organisationer i både Skandinavien og de Baltiske lande arbejder på at finde værktøjer, der kan være med til at løse disse udfordringer.
Formålet med rapporten er at undersøge en af disse løsninger – nemlig mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder for at se på, hvordan de kan være med til at løfte nogen af de udfordringerne, som de sociale iværksættere står overfor.

Selv om mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder har været anvendt som værktøj i flere lande i Europa, så er successer og fejl ved disse ordninger næsten ikke belyst.

Der har bl.a. været forsøg med mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder i Tyskland, England, Grækenland og Finland.
Selv implementeringen af disse ordninger har haft problemer, så er der stadig et potentiale i mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder som bør udforskes og omsættes til handling.

Rapporten ser også på situationen for socialøkonomiske virksomheder i Estland, Letland og Danmark, og giver forslag til, hvordan mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder kan bidrage til at skabe et sundt og blomstrende økosystem for socialøkonomiske virksomheder i disse lande.
Det er håbet at rapporten kan finde anvendelse blandt aktører ikke bare i Estland, Letland og Danmark, men også i andre lande.

Da rapporten både trækker på eksisterende forskning omkring mærkeordninger for socialøkonomiske virksomheder og ser nærmere på forskellige cases og eksempler, kan den anvendes til at få mere indsigt i området, som udgangspunkt for debater og som en parktisk guide, i forhold til at begynde at tale om at igangsætte mærkeordningsinitiativer for socialøknomiske virksomheder.

Endelig oplistes der i slutningen af rapporten en lang liste af kilder og materialer, hvor man kan finde yderligere information.

Rapporten er produceret med støtte fra Nordisk Ministerråd

Læs rapporten ”Social Entrepreneurship Certification and Labeling” her

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top