skip to Main Content

2017 International Year of Sustainable Tourism for Development

FN´s 70. Generalforsamling har udpeget 2017 som det internationale år for bæredygtig turisme for udvikling (A / RES / 70/193).

Tidligere FN generalsekretær Banki-moon sagde i 2015 i forbindelse med udnævnelsen af dagen:
“Med mere end en milliard internationale turister, som tager på rejser til forskellige destinationer hvert år, er turismen blevet en stærk og transformative kraft, der gør en reel forskel i for millioner af menneskers liv. Turisme har et betydeligt potentiale i forhold til bæredygtig udvikling. Som en af verdens førende erhvervssektorer giver turisme vigtige indkomstmuligheder, hjælpe med at mindske fattigdommen og drive en inklusiv udvikling. ”

Året er en unik mulighed for at skabe opmærksomhed omkring, hvordan bæredygtig turisme kan bidrage til bæredygtig udvikling, blandt offentlige og private beslutningstagere og offentligheden, mens man mobilisere alle interessenter til at arbejde sammen om at gøre turismen til en katalysator der skaber positiv forandring.

I forbindelse med FN´s 2030 Dagsorden (2030 Agenda for Sustainable Development) og Verdensmålene for bæredygtig udvikling (SDG), har det internationale år til formål at støtte en ændring i politikker, forretningsgange og forbrugeradfærd i retning af en mere bæredygtig turisme, der kan bidrage til at nå Verdensmålene.

Det internationale år (# IY2017) skal fremme turismens rolle i de følgende fem hovedområder:

1) Inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst
2) Social rummelighed, beskæftigelse og fattigdomsbekæmpelse
3) Ressourceeffektivitet, miljøbeskyttelse og klimaforandring
4) Kulturelle værdier, mangfoldighed og kulturarv
5) Gensidig forståelse, fred og sikkerhed.

The World Tourism Organization (UNWTO), der er FN´s specielle agentur for turisme, har fået mandat til at tilrettelægge og gennemføre det internationale år, i samarbejde med regeringer, relevante organisationer i FN-systemet, internationale og regionale organisationer og andre relevante interessenter.

For socialøkonomiske virksomheder er det internationale år for bæredygtig turisme for udvikling også en mulighed for at profilere sig som initiativer, der på deres måde bidrager til bæredygtig turisme.

Eksempler på socialøkonomiske virksomheder i Danmark der arbejder med turisme er f.eks.:

Velling Koller Camping & Hotel
Velling Koller Camping & Hotel i Bryrup er omdannet til en socialøkonomisk virksomhed i april 2013. Udover det lille hotel med 13 værelser og campingpladsen driver virksomheden også Restaurant Velling Koller og Café Berthel.

Attrup Camping
Attrup Camping er en idyllisk beliggende campingplads i landsbysamfundet Attrup med udsigt over Limfjordens naturreservater og Attrup Havn. Attrup Camping er en af de socialøkonomiske virksomheder bag “Skovsgård-modellen”.

Skovsgård Hotel
Skovsgaard Hotel er en socialøkonomisk virksomhed, som driver hotel- og restaurationsvirksomhed i Skovsgård i Nordjylland. Skovsgård Hotel blev tildelt FDBs Socialøkonomiske årspris 2011 . Er en af de socialøkonomiske virksomheder bag “Skovsgård-modellen”.

Danhostel Faxe
Danhostel Faxe er en socialøkonomisk virksomhed, der primært drives af mennesker med særlige behov. Udover overnatning (85 pladser) tilbyder Danhostel Faxe også faciliteter til afholdelse af konferencer og kurser og selskabslokaler.

Et godt udenlandsk eksempel er det socialøkonomiske rejseselskab G Adventures.

Du kan læse SED´s artikel om G Adventures her

Læs mere om FN´s internationale år for bæredygtig turisme for udvikling her

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top