skip to Main Content

Socialt entreprenørskab i Israel

This article is available in english here

I denne artikel giver Davida Ginter fra Be The Change et overblik over socialt entreprenørskab i Israel anno 2016.

Selv om Israel er lille både i areal og indbyggertal, er landet et levende eksempel på at den fjerde sector er i fremmarch.

Her følger en smagsprøve på nogen af de ledende socialøkonomiske virksomhedsinitiativer, laboratorier og platform.

 

MINGA
Minga er en platform, der sigter mod at udvikle, støtte og vækste feltet for social entreprenørskab i Israel. Platformen fokuserer på at facilitere og levere oplæring, incubations og udviklingsprogrammer bade i og udenfor Israel.

Minga leder også et udviklingscenter som en platform for partnerskaber med private iværksættere og organisationerfor at etablerer socialøkonomiske virksomheder.
Mingas metode trækker på Lean Stratup og Lean Canvas, og to af deres hovedprojekter er Impact Hub Tel Aviv og “Tech for Good” Rally Accelerator.

MINGA

Yderligere information på: www.minga.co.il

ESCO (Environmental & Social Company)
ESCO er et center for udvikling af socialøkonomiske virksomheder grundlagt i 2010. Centrets formål er at skabe positiv forandring i den sociale sector og i forretningslivet i Israel og resten af verden. Missionen for center er at starte socialøkonomiske virksomheder, udvikle produkter med social effect sammen med virksomheder, hjælpe NGO´er med at med at blive bæredygtige ved at opnå økonomisk uafhængighed smatidig med at de bevarer deres sociale effekt og fremme den fjerde sector (socialøkonomiske virksomheder) i Israel.

Centret hjælper iværksættere med at identificere de sociale og miljømøssige prpblemstillinger, som de arbejder med, for at skabe løsninger, der kan tackle problemerne og samtidig at få etableret bæredygtige virksomheder, der kan implementere løsningerne.

Yderligere information på: www.esco-center.co.il

ASHOKA ISRAEL
At åbne et kontor for Ashoka i Israel var ikke et helt oplagt træk fortæller Nir Tsuk, som har kørt det internationale Fellows program på Ashokas globale kontor i Washington DC og efterfølgende er vendt tilbage til Israel. Eslutningen om at lægge kræfter i at starte kontoret har at gøre med Israels specielle karakteristika. Landets unikke kulturelle og og sociale omstændigheder kombinerer mange af de nøgle elementer, som er mest essentielle for iværksættere og iværksætter tænkning i det hele taget.
Tikun Olam princippet – det aktivt at gøre verden til et bedre sted, eller, bogstavlig talt, at reparere den, hvilket er dybt integreret i det israelske kulturelle liv, er sammen med den kreativitet og robusthed, der har præget det moderne Israels måde at håndtere landets mange udfordringer, er blandt de vigtigste hjørnesten i Israels iværksættermentalitet. Israelske innovationer finder nu også vej til resten af verden.

Ashokas organization i Israel består af tre dele: Fellowship programmet, Ashoka Start (Youth Venture), og “Kikar Ashoka”, som i resten af verden er kendt som Changemakers. Ud over at støtte og facilitere kommunikation mellem sociale entreprenører og et bredere netværk af aktører holder Ashoka’s stab også foredrag, kurser og workshops om socialt entreprenørskab og involverer en række myndigheder og tænketanke som arbejder med den civile sector.

ASHOKA ISRAEL

Yderligere information på: http://israel.ashoka.org/en/about-ashoka-israel

ANU
ANU (ordet betyder “VI” på hebræisk) er en nonprofit organisation, som arbejder for at gøre det israelske civilsamfund i stand til at handle gennem anvendelse af samarbejde og aktivisme. Deres formål er at styrke de forskellige stemmer og perspektiver, der findes i det israelske samfund for at øge civilsamfundets kapacitet i forhold til at påvirke beslutningstagere og lovgivere, og samtidig at skærpe israelernes følelse af medborgerskab og samfundsansvar for at mobilisere dem til at blive en del af løsningen.

ANU’s voksende fællesskab består af mere end 70.000 enkeltpersoner, der har forskellig alder og baggrund. Organisationen danner partnerskab med aktivister, NGO´er, kooalitioner, græsrodsbevægelser og forandringsagenter for at køre strategiske kampagner, der hjælper dem med at øge den offentlige opmærksomhed på bestemte temaer og at være fortalere for forandring. De anvender digitale mobiliserings værktøjer for at gøre beslutningstagere opmærksomme på de ting der ligger folk på sinde. Organisationen kører bade store nationale kampagner med stor effect og mindre lokale kampagner, der har en umidelbar effekt i lokalt.

ANU

Yderligere information på: www.anu.org.il:who_we_are_eng

ASSINU ESEK
Assinu Esek (betyder frit oversat: “Det er en aftale”) er en metode til at hjælpe udsatte teenager gennem sociale og uddannelsesmæssige iværksætterier. Hundredevis af teenager fra hele Israel, der ikke har kunnet passe in di det almindelige uddannelsessystem, deltager i forretningsinitiativer, der er udvilket specielt til dem, og som giver dem en chance for at paseé ind i samfundet og lærer at drive en indtægtsgivende virksomhed i lille skala.

Teenagerne får løn samtidig med at de tilegner sig kompetencer, værktøjer og erfaring som de har for livet. For øjeblikket bliver der i Israel drevet mere end 40 virksomheder inden for denne ordning.

Yderligere information på: www.zionut2000.org.il

THE 8200 SOCIAL PROGRAM
The 8200 Social Program er et non-profit accelerator projekt for teknologi virksomheder, der skaber social effect, stiftet af The 8200 Alumni Association. Formålet med projektet er at bringe de menneskelige ressourcer, der er i 8200* Alumni Association i spil til gavn for hele samfundet. Program fungerer osm accelerator for virksomheder, der sigter mod at løse sociale problemer på en række områder ved hjælp af teknologi: handicap, ligestilling, alderdom, uddannelse, forældrerollen, miljøbeskyttelse mm..

De iværksættere, der er med i programmet deltager i forskellige former for workshops og undervisning omkring virksomhedsdrift og social effect. Her ud over får de mentorer fra forretningsverdenen og det sociale felt, og de bliver forbundet med ledende investorer, der investerer i teknologivirksomheder i Israel.

*8200 er også kendt som Israeli National Sigint Unit (ISNU), der operere som en del af direktoratet for det israelske forsvars efterretningstjeneste (IDF).

THE 8200 SOCIAL PROGRAM

Yderligere information på: www.thesocialprogram.co.il/en/100

Om Davida GinterDavida Ginter
Davida Ginter står bag organisationen Be the Change. Hun er journalist, social strategiker og proceskonsulent. Davida har taget en mastergrad i Strategisk Ledelse i Sverige, og holder jævnligt workshops både i Israel og Europa.
Hun er drevet af en passion for at arbejde sammen med andre mennesker og inspireret af at udforske, hvordan vi som mennesker kan slippe vores kræfter løs for at skabe positiv social effekt.
Davida bor for øjeblikket i en Kibbutz Israel, sammen med sin mand Tomer og tre børn.

FOTOS: Alle fotos er taget fra de enkelte organisationer og projekters website

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top