skip to Main Content

Little Free Library

Little Free Library er en non-profit organisation, som på globalt plan støtter ideen om at tilbyde gratis bøger, stillet op i små containere, til medlemmer af lokalsamfundet.

Little Free Library´s mission er at fremme den lokale fællesskabsfølesen, læsning for børn, voksnes læsefærdigheder og biblioteker rundt om i verden.

Alle kan frit tage bøger eller donere bøger til et Little Free Library biblioteket. Hvis man tager en bog eller to, behøver man ikke at levere den eksakt samme bog tilbage. Det er dog en god ide at donere en bog næste gang man kommer forbi biblioteket, for at søger for at biblioteket er fuldt og har et godt udvalg af bøger.
Konceptet fungerer på basis af gensidig tillid og æresfølelse; alle bidrager for at sikre, at det altid indeholder kvalitets bøger – på den måde vinder alle.
Little Free Libraries omtales også nogen gange som ”community book exchanges”, ”neighborhood book exchanges”, ”book trading posts”, ”pop-up libraries” eller ”micro-libraries”

Ideen opstod i Hudson, Wisconsin, i USA i 2009 da Todd Bol stillede en træ container, designet som en lille skolebygning, på hans græsplæne som en hyldest til hans mor – der var lærer og elskede bøger.

Todd Bol delte ideen med sin partner, Rick Brooks, som hjalp med at udbrede konceptet – og ideen spredte sig hurtigt.
Den oprindelige målsætningen for udbredelse af bibliotekerne var at få opstillet 150 Little Free Libraries for symbolsk at overgå det antal biblioteker som den amerikanske forretningsmand og filantrop Andrew Carnegie har grundlagt. Man må sige at målet er nået. Pr. Juni 2016 var der anslået 40.000 Little Free Library biblioteker i 40 lande verden over – også i Danmark, hvor der er biblioteker i Smørum og Aarhus.
Det skønnes at der i perioden mellem 2010 to 2013 er doneret og lånt mere end 1.650.000 bøger fra Little Free Libraries.
Se liste over, hvor der er opstillet Little Free Library med GPS koordinater her

Mennesker der ønsker at opstille deres eget bibliotek, der almindeligvis er på størrelse med et dukkehus, kan enten selv bygge det eller købe det fra Little Free Librarys hjemmeside. For en lille afgift kan biblioteket blive registreret og få tildelt et nummer på organisationens hjemmeside samt et lille skilt med logoet “Little Free Library” og med teksten “Take a Book. Leave a Book.”
Alle Little Free Library biblioteker har en registreret forvalter (steward), som står for vedligeholdelsen af biblioteket.

Free Library boksene bygges af genbrugsmaterialer og findes i mange forskellige designs, bl.a. har Matt Groening skaber af tegneserien Simpsons lavet et design til et Little Free Library.

De fleste Little Free Library biblioteker er placeret i forgårde, parker, haver og andre let tilgængelige steder. Bibliotekerne er bygget til at modstå al slags vejr og indeholder somregel melæem 20-100 bøger.
Nogle biblioteker er placeret i coffee shops, i eller i nærheden restauranter og medborgerhuse.

Little Free Library biblioteker er også blevet doneret til landområder, som ikke har deres eget bibliotek eller som har været ramt af katastrofer.

Skulle man selv have lyst til at starte et Little Free Library og være med i bevægelsen kan man læse mere her

Little Free Library´s programmer
Udover at etablere bibliotekerne har organisationen også startet flere forskellige programmer for at støtte udviklingen af læsefærdigheder og gode relationer i lokalsamfundene bl.a. ”Little Free Library’s Kids, Community, and Cops program”. Programmet hjælper politi og borgergrupper med at skabe positive interaktioner med unge ved at udvikle deres kærlighed til læsning og give dem mere håb for fremtiden.

Flere og flere politiafdelinger og byer investerer i Little Free Library, fordi konceptet kan kombinerer læsefærdigheder med unge- og familie indsatser og er med til at fremme dialogen mellem politiet og det lokalsamfund som de betjener.

Ifølge Department of Justice, er ungdomskriminalitet, vold og kriminalitet ofte tæt forbundet med analfabetisme og manglende læsefærdigheder, men mange har ikke adgang til læse materialer og bøger for at de kan få udviklet en interesse og tillid til læsning.
Ifølge ”Handbook of Early Literacy” er der i lav indkomst kvarterer kun én bog for hver 300 børn i gennemsnit. Little Free Library er på den måde et initiativ som er med til at afhjælpe denne mangel på adgang til bøger og dermed også til at bekæmpe ungdomskriminalitet.
Det lokale politi har ofte viden om familier og børn med udfordringer i lokalområdet. Samtidig er den eneste kontakt unge har med politiet ofte i forbindelse med kriser eller kriminalitet, og det kan ofte være med til at skabe mistillid. Ved at opstille et Little Free Library på politistationen, kan man være med til at skabe skabe positive interaktioner og opbygning af forbindelser mellem politi og børn og dermed også nedbryde barrierer for gensidig forståelse. Det har bl.a. Los Angeles og Minneapolis Police Department haft succes med.

Læs mere om Little Free Library på: https://littlefreelibrary.org

Viderebygning af ideen – Free Little Pantry
Free Little Pantry er et nyt skud på stammen af deleøkonomiprojekter, som netop er startet op i Arkansas
Jessica McClard fra Fayetteville i Arkansas, USA har fået ideen til at starte det første ”Little Free Pantry inspireret af  Little Free Library.
Alle der har overskud af dagligdags fornødenheder som toiletpapir, tandpasta, ris, sæbe osv. kan efterlade det i et lille skab opstillet i lokalområdet – udsatte og mennesker der har behov tingene kan tage dem gratis.

Se mere på Little Free Pantry´s Facebookside: Klik her!

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top