skip to Main Content

The Human Library

The Human Library er et bibliotek, hvor rigtige mennesker udlånes til læserne. Konceptet er designet til at skabe en positiv ramme for samtaler, der kan udfordre stereotyper og fordomme gennem dialog.

I Human Library kan man låne rigtige mennesker i stedet for bøger. Det betyder at man har mulighed for at føre samtaler med mange forskellige typer af mennesker: Hjemløse, alkoholikere, autister, hjerneskadede m.fl.. Gennem Human Library kan man, på den måde, få en indsigt, som man ellers sjældent har lejlighed til at få.
Projektet er sat i søen for at hjælpe med at udfordre de fordomme mennesker har overfor hinanden gennem dialog.

Ideen om Human Library eller ”Menneskebiblioteket” som det hedder på dansk, er udviklet i København i 2000 som et projekt for Roskilde Festivallen af Ronni Abergel og hans bror Dany sammen med kollegerne Asma Mouna og Christoffer Erichsen.

De 4 stod oprindeligt bag organisationen ”Stop Volden”, som de havde dannet efter en fælles ven kun med nød og næppe havde overlevet et knivstikkeri i Københavns natteliv i 1993.
Ideen med ”Stop Volden” var at skabe opmærksomhed omkring problemet og mobilisere danske unge mod vold.

I 2000 blev stop volden af direktør Leif Skov fra Roskilde Festivallen opfordret til at udvikle nogle aktiviteter, der kunne sætte fokus på anti-vold, opfordre til dialog og opbygge positive relationer mellem festivallens deltagere. Og således var ideen til Human Library født.

Den første event på Roskilde Festivallen havde åbent 8 timer om dagen i 4 dage og tilbød 75 meget forskellige ”titler”, der bød på rig mulighed for at læserne kunne få udfordret deres fordomme. Det gjorde mere en 1000 læsere brug af og successen overraskede både læsere, ”bøger” og arrangører.

Oprindelig var arrangørerne betænkelige ved, om der overhovedet ville ske noget, og om mennesker ville fange pointen med biblioteket. Måske ønskede publikum ikke at konfrontere deres fordomme.
Under alle omstændigheder tænkte arrangørerne, at når man samlede så mange forskellige mennesker ”titler” på et forholdsvis lille areal, så ville begynde at tale med hinanden, hvis der ingen lånere kom.
Og det var faktisk også, hvad der skete. Før de første læsere ankom var samtalen allerede i fuld gang, og det var tydeligt at noget meget specielt var i gære.
Her sad politimanden og førte dialog med den unge graffitimaler, politikeren med den unge aktivist, feministen med en fodboldfan.
Der var på alle måder tale om en win-win situation og sådan har det været lige siden.

For at tage ideen videre stiftede arrangørerne organisationen ”Human Library Organization”, og de har siden arbejdet på at lancere ideen i andre lande i samarbejde med lokale organisationer. Arbejdet med at udbrede ideen om Human Library er bl.a. sket i samarbejde med Nordisk Ministerråd og Europæisk Råd.
Siden starten har ideen spredt sig til 70 lande bl.a. Rumænien, Island, Finland, Norge, Italien, Holland, Slovenien, Belgien Portugal og Australien

Læs mere om Human Library på: http://humanlibrary.org

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top