skip to Main Content

Mobile Shower Bus – brusebad til hjemløse i Melbourne

Mobile Shower Bus i Melbourne Australien er et projekt, som giver byens hjemløse adgang til badefaciliteter. Projektet er det første af sin art i verden.

Idemanden bag projektet er tidligere socialarbejder og borgerrets advokat Josh Wilkins. Han er formand for non Profit organisationen One Voice, der hjælper hjemløse og udsatte unge.
Wilkins fik ideen til projektet efter at have talt med flere hjemløse og have tilbragt seks måneder i selvbygget camper for bedre at kunne identificere de udfordringer, hjemløse står overfor hver dag.

Mobile Shower Bus projektet giver hjemløse adgang til et sikkert, rent badeværelse med alle nødvendige badefaciliteter. Bussen tilbyder også hygiejneprodukter, og rent undertøj. Der er endda også mulighed for at få klippet hår.

Pengene til projektet kommer fra salg af One Voice´s eget kildevandsmærke ”One Voice Spring Water” og fra ALDI Australia. Her ud over har Virksomheden Tradelink doneret pumpeudstyr og design er leveret af EMS – Engineering and Maintenance Solutions made the venture a reality.

Mobile Shower Bus

Bussen har en tank på 2000 liter vand, hvilket rækker til ca. 40 brusebade, og det har kostet en lille million kr. at specialindrette den. De første 2.500 kr. til benzin er doneret af Ventura Bus Lines.

Projektet har i midten af marts udvidet med bus nr. 2, der er doneret af Sydney Transit, og den har været lidt billigere at indrette pga. erfaringerne med den første bus.

Ifølge Wilkins er projektet blevet utroligt godt modtaget af de hjemløse, som bl.a. fortæller, at det kvarter de er i bussen, stort set er det eneste tidspunkt på dagen, hvor de har mulighed for at være alene.
De hjemløse er også meget gode til at respektere, at de, pga. kapaciteten, kun kan være under 5 minutter under bruseren.

Teknisk set er projektet det første af sin art i verden. Der har været lignende projekt i San Francisco, men her skal bussen kobles op på en ekstern vandforsyning fra brandhaner. Det kan Melbourne projektets bus ikke, men den er til gengæld helt uafhængig og ”selvkørende”.

Andre mobile services til hjemløse i Australien
Et andet interessant australsk projekt, som hjælper hjemløse, er Orange Sky Laundry. Det er en mobil vaskeri service startet af to de unge australiere Nic Marchesi og Lucas Patchett i 2014. Projektet har nu 5 vogne i Australiens 5 største byer.
The One Voice og Mobile Shower Bus samarbejder med dette projekt, hvis der mangler toilet- og badefaciliteter, der hvor vaskerivognene holder.

Den sociale iværksætter, Simon Rowe godt i gang med at rejse midler til projekt SleepBus, som skal tilbyde husly for natten til hjemløse og udsatte i første omgang i Melbourne.

Læs mere om Mobile Shower Bus her

Se video om Mobile Shower Bus her

Kilde: Pro Bono Australia

Photos: from Mobile Shower Bus´ webpage

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top