skip to Main Content

M-Kopa – solenergi i Kenya

Den kenyanske socialøkonomiske virksomhed M-Kopa kombinerer sol-teknologi med betaling via mobiltelefon betalinger, der i stigende grad er den foretrukne betalingsform i Afrika. Virksomheden har forårsaget et stort boom i elektrificeringen af hjem i Kenya, Uganda og Tanzania. 

M-Kopa konceptet er forholdsvis enkel. I landdistrikter i hele Afrika har næsten ingen adgang til elnettet, og selv hvis de kan få det, har de fleste indbyggere ikke har råd til at betale for elektricitet, alligevel. Solcelleanlæg til hjemmet er blevet langt billigere og mere effektive, men selv til en pris på 200 dollars, er stadig for dyr for de fleste familier i regionen.

M-Kopa løser problemet ved at installere anlæggene i forbrugernes hjem og lade kunderne betale dem af med små afdrag over lang tid. (deraf navnet Kopa, som betyder “at låne”).

Brugerne betaler hvad der svarer til 50 cent (3,50 kr.) om dagen for et Solcelle-anlæg, der giver strøm nok til belysning, telefon opladning og til at holde små apparater som radioer kørende. Brugerne kan betale hver dag, eller for en uge eller en måned i forvejen via deres mobiltelefoner.
Hvis brugerne ikke betaler, slukkes lyset. Når man betaler er lyset tilbage inden for 5 minutter.

Modellen har resulteret i en virksomhed, der nu har 300.000 kunder, hvilket svarer til 1 ud af 20 husstande i Kenya alene. M-Kopa´s Nairobi hovedkvarter er nu hjemsted for over 700 ansatte.

Virksomheden fortsætter med at ekspandere og M-Kopa har introduceret flere produkter til flere boligtyper, og mange langtid kunder er nu også parate til at investere i solcellesystemer med større effekt.

M-Kopa´s succes har resulteret i flere fordele for det kenyanske samfund: mindre afbrænding af forurenende petroleum, bedre muligheder for uddannelse med mulighed for at studere om aftenen og natten og forbedret kommunikation samt flere økonomiske muligheder for borgere med muligheden for at kunne genoplade mobiltelefoner hurtigt og billigt.
Og endelig er dette væksteventyr i og udenfor Kenya sket på en omkostningseffektiv og miljømæssig forsvarlig måde næsten uden kulstofemissioner.

Læs mere om M-Kopa på: solar.m-kopa.com

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top