skip to Main Content

Fair Fishing – Socialøkonomisk fiskeri-projekt i Somaliland

FairFishing er et dansk-somalisk socialøkonomisk fiskeriprojekt der arbejder på at styrke levevilkårene og selvforsyningsmulighederne for lokalbefolkningen i kystområderne i Somaliland.

I Somaliland er fiskeribranchen stadig under opbygning som resultat af borgerkrigen i 1988-1993, hvor landets infrastruktur og størstedelen af fiskerflåden blev ødelagt. Samtidig er det lokale fiskeri presset ved, at stadigt flere og større fartøjer fra andre lande i stor stil driver fiskeri i det indiske ocean tæt ved Aden-bugten, og en stor den af denne fangst er illegal. Dette har konsekvenser for fiskeriet i Somaliland, dels ved at konkurrencen stiger om den begrænsede mængde fisk, dels ved at visse arter, eksempelvis tun, overfiskes i en grad der truer fiskebestanden i området.

Det dansk-somaliske projekt FairFishing har siden 2013 arbejdet på at finde lokalsamfundsbaserede løsninger på de økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer Somaliland står overfor. Projektet blev startet som et bidrag til at løfte opgaven med at opbygge et langtidsholdbare løsninger for de fiskere, som på det tidspunkt i stigende antal valgte at ernære sig via piratangreb på skibe i farvandet ud for Afrikas Horn.

Projektet tager afsæt i området omkring Berbera, der ligger et par timers kørsel fra Somalilands hovedstad Hargeisa. FairFishing arbejder her på at styrke det lokale fiskeri for derigennem at modarbejde fattigdom, sikre fødevareforsyningen, skabe arbejdspladser og derved tilbyde bæredygtige alternativer til pirateri og til den voksende migration fra Afrika mod Europa der udhuler landets økonomi og udviklingsmuligheder.

Aktuelt er omkring 600 fiskere fordelt på over 100 fartøjer involveret i projektet. FairFishing giver ikke nødhjælp eller donationer til fiskerne. I stedet bidrager projektet til udvikling af den lokale fiskeindustri ved at fiskerne tilbydes muligheden for at købe en favorabel partner-andel og investere i udstyr (tovværk, kroge, net, liner m.v.) og service (filetering, is, køl etc.) til cirka en tredjedel af den pris der ellers er normal for området. Projektet har siden 2013 haft sin egen fiske-forarbejdningsfabrik, hvor ansatte fileterer, renser og nedkøler fiskene så de er klar til transport og salg. På den måde bidrager fiskerne via deres partnerskab i fællesskab til drift og opbygning af FairFishing og dermed sikring af projektets bæredygtighed og lokale fundering på langt sigt. Som et vigtigt led i projektet har FairFishing i januar 2015 stiftet ”Fiskernes Indkøbsforening”, der genererer en indkomst til projektet og skaber arbejdspladser bl.a. via fabrikation og salg af fiskeudstyr.

Fair FishingUdstyret der danner basis for et nyt livsgrundlag for de somaliske fiskere er dels doneret af fiskere i Danmark, dels indkøbt via midler fra fonde og sponsorer.
Projektet har en bred vifte af samarbejdspartnere der bidrager til projektet ved at levere fiskeriudstyr, containere og transport af materiellet på fragtskibe til FairFishing’s fiskeri-station i Berbera. Her sorterer indkøbsforeningens ansatte garnet i forskellige kategorier, og nogle af dem omarbejdes og tilpasses lokale forhold før de sælges videre til de lokale fiskere til favorable priser.
FairFishing arbejder kontinuerligt på at kunne tilbyde forbedret udstyr og opkvalificere fiskerne, og i fællesskab med de lokale udvikle strategier som gør fiskerne mindre sårbare overfor konkurrencen fra den illegale internationale fangst i området og sikrer det lokale erhvervsfiskeri på langt sigt.
Projektet arbejder sammen med lokale og internationale NGO’er og politikere for at blive klogere på, hvordan projektet bedst kan gøre en konkret forskel for fiskerne og afdække, hvordan Somaliland på sigt kan udnytte havets ressourcer bæredygtigt og medvirke til at bekæmpe den massive internationale illegale fangst i området.

FairFishing modtog i 2013 Livia-prisen, og har i 2015 været nomineret til den danske CSR-pris i kategorien “CSR Abroad

Kilder:
Hjemmeside: fairfishing.org – projektets facebookside

Fotos er venligst udlånt af FairFishing

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top