skip to Main Content

ZooShare

ZooShare er et canadisk kooperativ, der vil genanvende 3.000 tons dyreafføring og 14.000 tons madaffald fra lokale supermarkeder hvert år og lave det til vedvarende energi ved at bygge et biogas anlæg i forbindelse med Toronto Zoo.

ZooShare Biogas Cooperative Inc., som er det fulde navn på virksomheden, vil bygge Nordamerikas første ”zoo-baserede” biogasanlæg. Og inden længe kan gæster i Toronto Zoo ved selvsyn opleve, hvordan afføring fra havens dyr bliver lavet til energi, der skal sendes ud på Ontarios elnet.

Projektet er er bl.a. sat i værk for at mindske klimaeffekten, og når det er fuldt oppe at køre vil biogasanlægget være med til at reducere drivhusgas svarende til, at man fjerner 2100 biler fra vejene hvert år. Samtidig vil det være med til at sende værdifulde næringsstoffer tilbage til jorden i form af højkvalitets gødning.

Projektet er for størstedelen finansieret af almindelige mennesker. Kooperativet består af 692 medlemmer, der har været med til at rejse 4 millioner dollars til at realisere ZooShare.
Pengene er rejst ved salg af såkaldte ”Community Bonds” altså obligationer/andele solgt til investorer i lokalområdet. Og der er som nævnt tale om almindelige lokale beboere, som har investeret deres sparepenge i ZooShare.

I følge Daniel Bida, administrerende direktør for ZooShare er det faktum en kæmpe tillidserklæring til projektet, og det viser også, at markedet er sulten efter disse typer af lokale investeringer med positiv miljøeffekt.
Obligationerne er solgt via græsrods arbejde, sociale medier, traditionelle medier – men er der sket flest investeringer gennem mund til mund metoden.
Investorerne kan får et årligt afkast på 7% i 7 år. Men de er også være med til at gøre en positiv forskel i forhold til miljø og klima og den lokale økonomi. Det første afkast til obligationsejerne vil være i januar 2017.

ZooShare arbejder i øjeblikket på at sikre de sidste etablerings lån og på at få alle godkendelser på plads. Det arbejde er forhåbentligt færdigt i løbet af efteråret, hvorefter man regner med, at det vil tage ca. 9 måneder at bygge anlægget. I bedste fald vil det være klar til brug i maj 2016.

ZooShare forventer at generere en årlig indkomst på1,3 millioner dollars fra affald. Virksomheden tegnede i 2013 en feed-in-tariff (FIT) kontrakt (en politisk mekanisme designet til at fremme investeringer i vedvarende energi) med “Ontario Power Authority”, som følge af ”Green Energy Act” i Ontario.
Det betyder at ZooShare får en fast pris på 17 cent pr. kWh – som producent af vedvarende energi på en kontrakt over 20 år.

Virksomheden har også indtægt supermarkedskæder for at tage imod og håndtere organsik affald. Her har man en kontrakt for de næste 10 år – som kan forlænges.
Endelig vil ZooShare også sælge nedbrydningsprodukter fra biogasanlægget som gødning.

Når anlægget er oppe at køre skal det også fungere som turist attraktion. Man planlægger også at lave undervisningslokaler på området og muligheder for guidede rundvisninger.
Indsatsen skal være med til at udbrede kendskabet til biogasanlæg og forhåbentlig være med til at fremme deres udbredelse.

Læs mere her

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top