skip to Main Content
Peepoople

Peepoople

Den svenske socialøkonomiske virksomhed Peepoople har en mission om, at alle skal have adgang til værdig og hygiejnisk sanitet og har derfor udviklet et personligt, engangstoilet, der er selv-steriliserende og fuldt nedbrydeligt, som de kalder “Peepoo”.

Peepoople AB blev grundlagt i 2006 og er baseret i Stockholm, Sverige.
Missionen for Peepoople er, at alle mennesker, der ønsker det, skal have adgang til værdig og hygiejnisk sanitet.
Peepoople langsigtede mål er at give 150 millioner mennesker dagligt med sanitet, og derfor arbejdes der løbende på at opbygge et netværk af organisationer, der arbejder under Peepoople brand og stræber mod det samme mål.

I dag består Peepoople af Peepoople AB i Stockholm, Sverige og Peepoople Kenya i Nairobi, Kenya.

For at realisere sit mål har Peepoople udviklet et personligt, engangstoilet, der er selv-steriliserende og fuldt nedbrydeligt, som de kalder “Peepoo”.

Peepoo kan forhindre afføring i at forurene nærområdet og det omkringliggende økosystem.
 Efter brug bliver Peepoo i løbet af 4 uger til værdifuldt gødningsmateriale, der kan forbedre menneskers chancer for at skaffe et levebrød og også være med til at forbedre fødevaresikkerhed.

Hvordan virker det?
Den bioplast Peepoo er lavet af går efterhånden i opløsning og dens molekyler nedbrydes til kuldioxid, vand og biomasse. Samtidig er det sådan at når urinstoffet (urinstof/urea/carbamid er en organisk kvælstofforbindelse, som kemisk set er et amid.) i Peepoo kommer i kontakt med afføring eller urin, så sker der en enzymatisk nedbrydning til ammoniak og carbonat, som er drevet af enzymer, der forekommer naturligt i afføring.

Urea stoffet virker desinficerende og er på få dage med til at gøre de bakterier, der findes i afføring inaktive, så de ikke kan sprede vandbårne sygdomme som kolera.
Andre bakterier som salmonella og Vibrio cholera kan gøres inaktive på mindre end en uge ved 20 ° C.
På grund af desinficeringen er det allerede efter 4 uger sikkert at anvende den komposterede afføring i Peepoo som gødning i dyrkningsjord

Manglende sanitet er et stort problem.
Peepoople adresserer på med deres insats en af de helt store udfordringer i verden: Adgang til sanitet og sikring af rent drikkevand.
Tallene i forhold til det problem er skræmmende:

– Mere end 2,4 milliarder mennesker har ikke adgang til grundlæggende sanitet.
– 40 ud af 100 mennesker i verden har ikke deres eget toilet.
– Mere end 30.000 børn dør hver uge pga. diarre, i høj grad som følge af manglende adgang til grundlæggende sanitet.

De, der har mest brug for sanitet er ofte dem, der har mindst råd til det. Derfor har man intet andet valg end at bruge, hvad der er til rådighed.
Med Peepoo giver man en valgmulighed ved at tilbyde et innovative og billig produkt, som hurtigt kan ændre efterspørgselsmønstre blandt mennesker, der har meget begrænsede midler.
Det er en valgmulighed, der også knyttet til værdighed og status – Hvilket er vigtige faktorer bag beslutningen om at investere i et toilet for de mennesker, der lever på bunden af den økonomiske pyramide.

Hvor anvendes Peepoo?
Med Peepoo har Peepoople valgt en overkommelig, innovativ, bæredygtig og let skalerbar tilgang til at yde sikker sanitet i fattige områder af verden.
Peepoo har vist sig at være anvendelig i slumkvarterer i byområder, i katastrofeområder, i flygtningelejre/lejre for internt fordrevne og skoler i udviklingslande.

Udover Kenya og Congo, hvor Peepoo primært anvendes, produktet også været testet i Durban i Sydafrika, i Bangladesh, Pakistan, Filippinerne og i Indien.

Selv om Peepoo primært tænkes anvendt i udviklingslandene hard et faktisk allerede været anvendt i den vestlige verden. Det skete efter jordskælvet i Christchurch i New Zealand, hvor Peepoo bleve uddelt til de ramte lokalsamfund i samarbejde med Giles Enterprises og lokale kirker – i øvrigt med stor success.

Hvad koster det?
I landsbyen Silanga i Kibera i Kenya, sælger kvindelige mikro-iværksættere Peepoos til brugere, som enkelte enheder eller i ruller af 25 Peepoos. Den prisstøttede udsalgspris er 3 kenyanske shilling (ca. 19 ører) pr. Peepoo.
Peepoople giver en tilbagebetaling på 1 kenyanske shilling til kunden for hver anvendt Peepoo, der returneres på et Peepoo drop-point.

Peepoople har lavet en del undersøgelser for at finde et accebtabelt prisniveau og en fleksibel betalingsstruktur i forbindelse med at folk fra bunden af den økonomiske pyramide skal bade kunne købe og sælge Peepoo.

I forbindelse med humanitære indsatser f.eks. i nødsituationer og i flygtningelejre implementeres Peepoo-løsninger i samarbejde med partnerskabs organisationer, og det er normalt internationale hjælpeorganisationer.
I den slags projekter er prisen for Peepoo normalt indlejret i et større budget, så Peepoo gives gratis til modtageren.

Læs mere om PeePople på: www.Peepoople.com

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top